Første steg vant Fagpresseprisen

Tidsskriftet Første steg dro hjem hele tre utmerkelser på årets prisfest i Fagpressen, deriblant den jeveste, årest Fagpressepris. Utdanning fikk hederlig omtale.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag kveld gikk årets Fagpressepris-utdeling av stabelen. Der markerte Første steg seg som en av kveldens store vinnere. Tidsskriftet stakk av med hele tre utmerkelser, to hederlige omtaler og selveste Fagpresseprisen 2023.

Redaktør i Første steg Line Fredheim Storvik mottok prisen fra juryleder Kjersti Løken Stavrum under prisutdelingen i Pressens hus i Oslo.

– Fagpresseprisen er en mangekamp; konkurransen står om redaksjonelt innhold, presentasjon, innovasjon og utvikling, dagsordensetting og betydning i målgruppen – og salg og inntekter, sa Løken Stavrum før vinneren ble annonsert.

Løken Stavrum bemerket at prisen til Første steg er et resultat av mange år med solid journalistikk og utvikling.

– At journalistikken er prisverdig, er grunnleggende. Dertil kommer den systematiske jobbingen for å meisle ut et produkt som treffer målgruppen, gang på gang, sa Løken Stavrum.

Redaktør Line Fredheim Storvik sier hun håper prisen til Første steg kan være inspirasjon for andre små redaksjoner.

– Det er utrolig gøy og veldig stas at en liten redaksjon som Første steg får den gjeve Fagpressprisen og to hederlige omtaler i skrap konkurranse med store og dyktige redaksjoner i Fagpressen. Prisen er en anerkjennelse av journalistikken og fagbladet vi lager, sier Storvik.

Hun sier det er mulig å drive omfattende, grundig og god journalistikk, om man har vilje og tålmodighet og jobber systematisk ved siden av den faste produksjonen. Det tar bare litt lengre tid.

– Jeg har ikke gjort jobben alene og deler prisen med mitt dyktige team av frilansjournalister, som Kjersti Salvesen, fotografer som Marie von Krogn og Charlotte Wiig, skribenter, illustratører og designere Erlend Lans Pedersen og Øyvind Kristiansen i Mediamania. De har alle en «drive» og et ønske om å lage viktig journalistikk som har betydning for de mest sårbare i samfunnet: barna våre, sier Storvik.

Artikkelserien om barnehageansatte som krenker barn er laget av Line Fredheim Storvik, redaktør i Første steg og journalist Kjersti Salvesen.

Øyvind Kristiansen i Mediamania skryter også av samarbeidet.

– Line vet hvor hun skal og har meislet ut en god kurs. Så er det vår jobb å bidra med å spisse den visuelle journalistikken og lage gode forsider, sier han.

– Vi liker best å jobbe med journalistikk som betyr noe for en gruppe mennesker, og jeg tror det er en av hovedgrunnene til at Første steg vant denne prisen.

Setter dagsorden

Ansvarlig redaktør i Utdanning/Utdanningsnytt, Kaja Mejlbo, trekker også frem hvordan Første steg har posisjonert seg de siste årene.

– Jeg må si som juryen, dette er en velfortjent pris som speiler flere år med grundig og godt arbeid. Første steg markerer seg med relevant og solid journalistikk. Nå krones verket med selveste Fagpresseprisen 2023, sier Mejlbo.

– Med Line som redaktør har Første steg blitt en merkevare som står sterkt hos målgruppen, men som også når et bredere publikum. Det ser vi på responsen sakene får. Første steg setter dagsorden med aktuelle og ærlige historier fra barnehagesektoren, engasjerer og inspirerer.

Tidligere i år var også Første steg nominert til Den store journalistprisen for artikkelserien om barnehageansatte som krenker barn. Den samme reportasjen fikk hederlig omtale i kategorien "Journalistprisen".

Både Første steg og Utdanning fikk dessuten hederlig omtale i kategorien "Innertieren", Første steg for artikkelserien om barn som pårørende, Utdanning for reportasjen om hvordan rapgruppa Karpe er blitt fast innslag på pensumlistene i norsk.

Den er skrevet av journalist Margrethe Zacho Haarde og designet er av Kristin Slotterøy.

Designer i Utdanning/Utdanningsnytt, Kristin Slotterøy.

– Det var stas å få en utmerkelse for den reportasjen. Det er en litt utypisk Utdanning-sak. Det er ikke hver dag vi skriver om musikk og rapgrupper, men jeg tror dette er en sak som treffer både nisjen av norsklærere og et langt bredere publikum, sier ansvarlig redaktør Kaja Mejlbo.

Powered by Labrador CMS