Ida-Linn Høyem Kristiansen gjorde et totalt karriereskifte og begynte som voksenlærling som 40-åring. Ny arbeidsgiver mener hun har med seg god arbeidsmoral og serviceinnstilling inn i bedriften Bravida.

Da Ida fylte 40, valgte hun helt nytt

Hun var dyrepleier, og trivdes. Men da hun hadde fylt 40, tenkte Ida helt nytt. 

Publisert

Ida-Linn Høyem Kristiansen (42) gjorde et totalt karriereskifte.

Hun begynte som voksenlærling som 40-åring. Nå blir hun elektriker.  Bravida som er ny arbeidsgiver, sier hun har med seg god arebidsmoral og serviceinnstilling fra tidligere jobb på dyreklinikk. Dessuten er hun interessert i elektrofag.

Praktisk anlagt 

Ida-Linn Høyem Kristiansen har alltid likt praktisk arbeid, og hun vurderte elektrobransjen etter videregående. Hun er også dyrekjær, og valgte å studere veterinærsykepleie i Danmark i nesten fire år. Hun spesialiserte seg innen dyrs tannhelse, flyttet tilbake til hjembyen Fredrikstad og begynte å jobbe på en dyreklinikk.

– Selv om jeg trivdes i jobben, ble det vanskelig å kombinere den med familielivet, sier Ida, som har kone og en bonussønn på 12 år. Pluss en katt.

– Jeg jobbet tredelt turnus, men ønsket å ha mer fri om kvelden, om natten og i helgene. Jeg brukte nok tre, fire år på prosessen, før jeg bestemte meg for å satse på omskolering og sa opp min faste jobb.

Søkte og kom inn

 Drømmen om elektrofaget ble vekket igjen, og Ida sjekket mulighetene for privat nettundervisning. Det ville koste henne 90 000 kroner.

Da hun ble tipset om opplæringskontoret til Nelfo Østfold, tok hun kontakt og fikk god veiledning.

Anders Hansen og Ida-Linn Høyem Kristiansen.

– Jeg hadde aldri hørt om muligheten til å være voksenlærling i en bedrift i fire år, for deretter å ta fagbrev. Men jeg tenkte med en gang at dette måtte være midt i blinken for meg. Da ville jeg tjene penger under utdanningen, og slippe å ta opp lån, sier Ida begeistret.

– Jeg sendte en søknad til Bravida, og slapp heldigvis å vente lenge på svar.

Koststedansvarlig Anders Hansen i Bravida forteller at bedriften alltid har hatt lærlinger, og at det har blitt flere jenter og flere voksenlærlinger de siste fem årene. Dette er en utvikling de setter stor pris på.

– Vi samarbeider med opplæringskontoret, og var ikke i tvil da Ida kom til intervju. Hun representerer gode verdier, og har mye å bidra med i bedriften, både når det gjelder arbeidsmoral, inkludering og serviceinnstilling, sier Anders Hansen, som tidligere var lærlingansvarlig.

– De andre lærlingene ser nok på Ida litt som en «mamma», og betror seg heller til henne enn til oss. Ida tør å si fra på en ordentlig måte, noe vi ser på som en stor fordel. Vi ønsker at alle skal oppleve å bli inkludert i et trygt og godt arbeidsmiljø.

Passer kvinner som menn

Anders Hansen forteller at Ida hadde bra skussmål fra sin tidligere sjef, hun er interessert og lærevillig og dedikert til jobben og arbeidsoppgavene hun får.

– Jeg har ikke gjort så veldig mye forskjellig enda, sier Ida som begynte i mars 2021.

– Men jeg har i hvert fall funnet ut at jeg liker pirk. Det føles ekstra godt når kunden kan se at det jeg har gjort, ble pent.

Ida forteller at hun også drar nytte av tidligere arbeidsoppgaver som dyrepleier. Også der var det søkelys på dokumentasjon og rutiner. Slike prosedyrer faller derfor helt naturlig for Ida, som av natur er nøye og liker at ting er strigla.

Ida har alltid vært praktisk alnagt.

I jobbsammenheng kommer hun fra et akademikermiljø, og hun er positivt overrasket over det rause miljøet i elektrobransjen.

– Jeg stortrives med jobben og mange herlige kolleger. Jeg har min egen veileder, men suger til meg lærdom fra alle jeg jobber sammen med, for å bli mest mulig allsidig, sier Ida.

– Det å jobbe på en mannsdominert arbeidsplass har ikke vært noe problem i det hele tatt. Når det gjelder jobb, tror jeg det er flere likheter enn forskjeller mellom kvinner og menn. Det kan være noen fysisk tunge løft, men det får man alltid hjelp til. Jeg vil anbefale yrket til både kvinner og menn som er litt handy og liker fysisk arbeid.

Anders Hansen sier de legger merke til at Ida passer litt på de yngre jentene, som kanskje er sjenerte. Når bedriften arrangerer sosiale samlinger utenom arbeidstiden, hender det ofte at Ida ringer jentene for å få dem med.

– Vi er opptatt av å ta vare på damene, slik at det blir en økende tilstrømning av kvinnelige lærlinger, sier Anders Hansen.

– Her er det vanlig, norsk folkeskikk som gjelder, drittslenging tolereres overhodet ikke.

Fagbrevet første mål

Ida får teoriundervisning på opplæringskontoret én dag hver annen uke. Hun forteller at mye er lagt opp til selvstudier, og at hun ikke er så strukturert som hun kanskje burde være. Hun liker imidlertid å ta ansvar for seg selv, og legger gjerne opp arbeidsdagen på en hensiktsmessig måte. Ida setter stor pris på det fysiske arbeidet. Hun er opptatt av å trene, og sier hun nå får mye gratis trim på jobben. Teorien skyver hun imidlertid litt foran seg.

Ida leser etter skippertaksmetoden.

– Jeg er ikke så god til å lese regelmessig, det blir mer skippertaksmetoden, sier Ida.

– Går alt etter planen, tar jeg fagbrev i februar 2026.

– Hvor tror du at du er om ti år?

– Det er vanskelig å tenke så mye som ti år fremover. Veien blir til mens jeg går, sier hun.

Ida har lyst til å begynne på fagskolen for å bli elektroingeniør, men vet ikke om det blir for mye å studere ved siden av jobb. Hun er opptatt av å ha det artig, og sier at nå er det fagbrevet som gjelder.

– Hva er best med ditt nye yrke, og hva er verst?

– Det beste med yrket er det gode arbeidsmiljøet, morsomme og varierte arbeidsoppgaver og mye fysisk arbeid. Jeg kan ikke komme på noe negativt, sier Ida.

Hun er takknemlig for muligheten til å bytte yrke i voksen alder, på en måte som lett kan kombineres med familielivet. Ida stortrives på jobb, har mer tid til familien hjemme, og har funnet yrket hun vil stå i til hun blir pensjonist.

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS