Mange barnehager sliter med å opprettholde driften på grunn av høyt sykefravær.
Mange barnehager sliter med å opprettholde driften på grunn av høyt sykefravær.

FUB: – Øk grunnbemanningen slik at barnehagene kan ha full åpningstid

– Det at enkelte barnehager nå må redusere åpningstidene på grunn av vikarmangel viser at det er behov for en høyere grunnbemanning, sier Einar Olav Larsen.

Publisert

Einar Olav Larsen er utvalgsleder i Foreldreutvalget for barnehager (FUB).

– Vi ønsker en styrket bemanning i alle barnehager. Det at flere barnehager rundt omkring i Norge sliter med å holde full åpningstid, viser hvor sårbare barnehagene er. Bemanning i barnehagene er en av FUB sine hjertesaker, sier Larsen.

Både Trondheim og Bergen har måttet redusere åpningstidene i enkelte barnehager. Bergen har fast ansatte vikarer, pluss ringevikarer, men klarer på grunn av veldig høyt sykefravær ikke å skaffe nok bemanning til å holde alle barnehagene åpne med full åpningstid.

– Det er fint at de har fast ansatte vikarer, det bør alle kommuner ha. Da er det ansatte som barna kjenner fra før, som kommer på jobb når noen er borte, sier Larsen i FUB.

Han oppfordrer også barnehagene til å ha en god dialog med foreldrene.

– Foreldre har også hatt høyt trykk over tid. Men der det er mulig, oppfordrer jeg barnehagen om å prøve å finne løsninger sammen med foreldrene. En god dialog kan avhjelpe og være med på å finne løsninger som kan fungere for både foreldre, barn og barnehage, sier Larsen.

FUB har fått få henvendelser om redusert åpningstid på grunn av høyt fravær blant de ansatte.

– Selv om vi har betalt for et tilbud, så skjønner jo vi også at det ikke er mulig å drive en barnehage fullt ut når mange er syke. Det er en krevende situasjon for mange, men med full bemanning i hele åpningstiden tror jeg ikke man hadde kommet i en slik situasjon, sier Einar Olav Larsen.

Powered by Labrador CMS