Trondheim er en av kommunene som sliter med å skaffe nok vikarer.

Ber foreldre holde barna hjemme på grunn av vikarmangel i barnehager

Vikarmangel gjør at flere barnehager i kommuner i Norge må redusere åpningstidene for å klare å drifte barnehagene.

Publisert Sist oppdatert

Avisa Nidaros skriver at 16 barnehager i Trondheim var berørt av koronasmitte i løpet av dagene mandag til fredag sist uke.

Flere kommuner sliter

Lista i Trondheim omfatter både private og kommunale barnehager.

– Det har vært fryktelig krevende i hele høst, enkelte barnehager sliter mer enn andre. Det har vært stort sykefravær blant ansatte som følge av korona eller at de selv har vært hjemme med syke barn. I tillegg til korona har RS-virus og vanlig influensa gjort situasjonen enda verre. Det har ført til at flere ikke har greid å gi tilbud i hele åpningstiden, sier Ella Ingdal, kommunalsjef for barnehager i Trondheim kommune.

Det er ingen av de kommunale barnehagene som har måttet stenge, men noen har åpnet litt senere eller stengt litt tidligere enn vanlig.

– Vi har en marginal bemanning fra før, og med høyt fravær er det en krevende situasjon. En barnehage kan ikke bemannes med bare vikarer heller, det må også være noen som barna kjenner, sier Ella Ingdal.

Andre kommuner, som Røros og Inderøy, har den siste tiden innført reduserte åpningstider som følge av høyt sykefravær og vanskeligheter med å få tak i vikarer.

Hold barna hjemme

I Bergen oppfordrer noen barnehager foreldrene til å holde barna hjemme om de kan. Direktør i etat for barnehage i Bergen kommune, Mimi Bjerkestrand, forteller at flere kommunale barnehager nå har utfordringer knyttet til sykefravær blant de ansatte.

Flere barnehager har problemer med å få tak i vikarer. Foreldre blir derfor oppfordret til å holde barna hjemme.

– Situasjonen er kritisk. Vi har en egen kommunaltjeneste med fast ansatte vikarer, i tillegg har vi en god del ringevikarer, men det har til tider vært utfordrende å dekke opp for alt sykefraværet, sier Bjerkestrand.

Høyt smittetrykk

Hun berømmer de ansatte som har flyttet rundt og flyttet på vakter for å sikre en forsvarlig bemanning i byens kommunale barnehager.

– Men vi kan ikke bemanne en barnehage med bare vikarer. Det må være noen kjente ansatte på jobb. Barna trenger trygghet i hverdagen, og personer de kjenner. Noen få barnehager har redusert åpningstidene sine for å få kabalen til å gå opp, sier Bjerkestrand.

Det har ikke til nå vært aktuelt å stenge barnehager eller avdelinger.

– Vi er svært fornøyd med tjenesten fra vårt kommunale bemanningsbyrå, men det har vært krevende å levere nok folk fordi det er så mye sykdom i barnehagene. Det er mye sykdom og høyt smittetrykk i Bergen akkurat nå, og det får følger for barnehagene, sier Mimi Bjerkestrand.

Ved 8 av kommunens 73 barnehager har det blitt påvist korona den siste uken.

Powered by Labrador CMS