Ei dame i nabolaget hadde anmeldt tyveri av smykker og sølvtøy noen år før. Totalt var det stjålet verdier for 20 000 kroner. I dag ville det, ifølge Norges Bank, tilsvart om lag 114 000 kroner
Ei dame i nabolaget hadde anmeldt tyveri av smykker og sølvtøy noen år før. Totalt var det stjålet verdier for 20 000 kroner. I dag ville det, ifølge Norges Bank, tilsvart om lag 114 000 kroner

Å jobbe i barnehage kan være et eventyr. Noen ganger overgår virkeligheten fantasien

INNSPILL: Som da barna i barnehagen jeg jobbet fant en ekte skatt!

Publisert

På 70-tallet jobbet jeg som førskolelærer på et daghjem på Sogn i Oslo. Seksåringene fikk lov til å gå utenfor gjerdet uten voksne og leke i et skogholt ved siden av barnehagen. Rett som det var, gikk de på skattejakt og kom hjem med kongler og avslepne glasskår, fine steiner og barkbiter. Men så, denne spesielle dagen, kom en av guttene løpende fra skogen, fra seg av opphisselse. I hånda holdt han ei sølvskje og en øredobb med fin stein i. Han hadde funnet SKATTEN! Hele gruppa ble nå aktivisert. Spenningen var stor, fantes det mer der?

Fant sølvskjeer og smykker

Og dét gjorde det. Ungene kom bærende med flere sølvskjeer, kniver og gafler, koldgafler, teskjeer, sukkerklyper og kakespader! Og smykker: ringer, øredobber, kjeder. Stemningen var eksplosiv. Ungene kunne ikke tro det de fant. Det kunne ikke vi voksne heller.

Mye av det de kom med, var møkkete. Skatten hadde nok ligget der lenge. Slimete blader måtte vaskes vekk. Jord måtte skylles bort. Ungene pusset og gned så sølvtøy og smykker skinte som … ja, nesten som gull alt sammen. Et betydelig område i skogholtet ble finkjemmet. Ingenting unngikk argusøynene til ungene. En opprørt mamma kom til meg en morgen. Hun skjøv seksåringen sin foran seg. «Nå må du vise Bente hva du hadde i lomma da du kom hjem i går,» sa mor strengt. En ulykkelig gutt holdt fram en øredobb. Med engstelige øyne forklarte han at han ville passe på den til han fant den andre. Han fant øredobb nummer to samme dag.

Ringte politiet

Tiden var inne til å ringe politiet. Neste dag svingte en politibil med uniformerte konstabler opp foran barnehageporten. Høytidelig fikk de overlevert alt barna hadde funnet. Politimennene roste dem for at de hadde funnet skatten. Ei dame i nabolaget hadde anmeldt tyveri av smykker og sølvtøy noen år før. Totalt var det stjålet verdier for 20 000 kroner. I dag ville det, ifølge Norges Bank, tilsvart om lag 114 000 kroner. Damen som eide skatten, kom på besøk i barnehagen. Hun takket barna, og roste dem for at de hadde funnet praktisk talt alt hun savna. Knapt ei teskje mangla.

Finnerlønn

Vi fikk finnerlønn. 100 kroner skulle disponeres av ungene selv

Bente Bolstad, pensjonert barnehagelærer

Vi fikk finnerlønn. 100 kroner skulle disponeres av ungene selv. I god 70-tallsånd hadde vi allmannamøte på avdelingen. Hva skulle vi bruke pengene til? Leker, en tur eller GODTERI!

En av barnehageguttene kom løpende fra skogen, fra seg av opphisselse. I hånda holdt han ei sølvskje og en øredobb med fin stein i. Han hadde funnet SKATTEN
En av barnehageguttene kom løpende fra skogen, fra seg av opphisselse. I hånda holdt han ei sølvskje og en øredobb med fin stein i. Han hadde funnet SKATTEN

Det ble godteri. Tre unger ble trukket ut til å handle inn med meg. Vi tok trikken til en butikk som var trang og mørk og så ut som den het Godterihimmelen. Vi snakka lenge med ekspeditrisen, og hadde store diskusjoner oss imellom om hva vi skulle velge. Vi fikk til slutt med oss et par tunge poser til barnehagen. Dagen etter var det godteri til lunsj. Ungene spiste til de ynket seg. Vi hvilte ut på madrasser på gulvet. For en opplevelse det hadde vært.

Første steg

Denne artikkelen har stått på trykk i Første steg nummer 2 2020.

Powered by Labrador CMS