Utdanningsforbundets leder, Steffen Handal.

KS avviste Utdanningsforbundets krav om stedlig styrer i alle barnehager

Dermed videreføres den gjeldende arbeidstidsavtalen for barnehagelærere ut 2023.

Publisert

Denne uken møtte Utdanningsforbundet, Fagforbundet, Fellesorganisasjonen, Delta, Creo og Norsk Ergoterapeutforbund med KS for å forhandle ny arbeidstidsavtale for lærere og styrere i barnehagene.

Utdanningsforbundet fremmet krav om å sikre stedlig styrer i den enkelte barnehage og assisterende styrer i store barnehager. Men KS avviste kravet. Og dermed videreføres den gjeldende arbeidstidsavtalen for barnehagelærere ut 2023.

Her finner du avtalen.

Les også: Nina er styrar i to barnehagar:– Lite tid går i størst grad ut over dei tilsette

– KS viste ingen vilje til å forbedre avtalen ved å endre på punktet om styrere og ledere i arbeidstidsavtalen, sier Utdanningsforbundets leder, Steffen Handal til udf.no og legger til at han er skuffet over utfallet.

– Barnehagelærerrolleutvalget var tydelige på at de oppgavene styreren nå er tillagt, er mer enn en person kan makte. Tilbakemeldingen fra våre egne medlemmer er også klar: Styrerressursen er for knapp. Det er skuffende at KS ikke griper muligheten til å gjøre noe med denne situasjonen, sier Handal.

I barnehagelærerrollerapporten kommer det frem at situasjonen bidrar til at styrerens oppgaver delegeres nedover.

– Når barnehagelærere må gjøre styrerens oppgaver, får de mindre tid til barna og til planleggingsarbeid. Dette bidrar til å forverre bemanningskrisa i barnehagene, sier Handal.

Les også: Manglende styrerressurser forsterker bemanningskrisa

Vil legge press på regjeringen

Utdanningsforbundet skriver på sine nettsider at de nå vil jobbe opp mot regjeringen for å få gjennom kravet.

I Hurdalsplattformen heter det at regjeringen skal «forbedre bemanningsnormen slik at den sikrer barna nok ansatte. Dette skal skje blant annet ved å stille krav til vikarbruk, krav til stedlig leder, gjennomgå oppgaver som tar ansatte bort fra barna, og gjennomgå finansieringen av normen.»

– Den viktigste kampen for barnehagen nå, er å løse bemanningskrisa. Vi er utålmodige og forventer at regjeringen leverer på sine løfter. Alle barn har krav på en innholdsrik hverdag i barnehagen. Vilkårene for å gi dem dette er blitt knappere de siste åra. Det trengs et skikkelig løft for kompetanse og bemanning i barnehagen. Det haster, sier Handal.

Powered by Labrador CMS