Orgelbyggeren om Nidarosdomen: – Her kan man bruke et helt liv

– Man kan bruke et helt liv på å eksperimentere med lydene fra disse orglene, sier orgelbygger og organist Nils Günther Torkildsen, som har bygd ett av dem.

Publisert Sist oppdatert

Hovedorgelet i Nidarosdomen er Steinmeyerorgelet fra 1930, et gigantisk orgel med 10 000 piper.

– Det mest verdifulle orgelet er Wagnerorgelet fra 1741. Klangen og varmen i Wagnerorgelet er noe veldig få instrumenter har, sier han.

Det tredje orgelet, Torkildsenorgelet – også kjent som kororgelet, ble bygd av Br. Torkildsen Orgelbyggeri AS og ble ferdigstilt i 2015.

Ti meter

Den minste orgelpipa er på størrelse med en blyant, mens den største orgelpipa er over ti meter høy.

Orglene i nasjonalhelligdommen Nidarosdomen opplever mange som himmelske. Himmelen kan være alt fra stille, rolig og harmonisk en solskinnsdag til dramatisk og dyster med torden og mørke skyer en uværsdag.

Steinmeyerorgelet.

– Orglene spenner fra sarte toner til de kraftigste, som er så mektige at de kan minne om lyden av et fly som tar av, sier orgelbygger og organist Torkildsen.

Her sitter han på en av spillepultene i Nidarosdomen. Orgelpipene til Thorkildsen-orgelet er plassert i triforium-etasjen.

Når han er på jobb i en katedral som Nidarosdomen, har han med seg en helt koffert full av verktøy.

Brødrene Torkildsen Orgel-byggeri har hatt ansvaret for vedlike-hold av orglene i Nidarosdomen siden 1933.

– Denne jobben er et privilegium og veldig morsom, sier Torkildsen.

– Orglene i Nidarosdomen er som en stor godteributikk, fortsetter han.

 Han stemmer orgel-pipene og reparerer orglene når det er nødvendig. Noen ganger er det kun behov for en liten dråpe olje på tre-mekanikken for å få orgelet til å være i topp stand igjen.

Blant redskapene er en proposjonspasser og et stemmehorn, selve symbolet på orgelbyggerfaget.

Selvgjort

 Yrke besøker også verkstedet hans i Åsen, nord i Trøndelag. Der driver Brødrene Torkildsen Orgelbyggeri med ekte håndverk og bruker mye håndverktøy. De lager det meste selv, både store og små deler i tre og metallpiper. Hvert orgel blir ferdigbygd i verkstedet før det demonteres, transporteres med trailere og settes opp i kirkene.

Her arbeider han også sammen med lærling Tobias Falley. Akkurat nå studerer de tegninger av orgelhus inne på verkstedet. Mye av materialene i bakgrunnen skal brukes til å lage et nytt orgel.

De siste årene har firmaet blant annet bygd orglene i Steinkjer kirke og Sakshaug kirke og kororgelet i Nidarosdomen. De jobber nå med et orgel til Moster kyrkje, og i 2025 skal det nye orgelet til Sankt Olav domkirke i Den katolske kirken i Oslo være ferdig.

Disse store orgelhusrammene skal brukes i det nye orgelet til Moster kyrkje.

Grunnmuren i orgelfaget er møbelsnekkerfaget. I tillegg til tre arbeider de med forskjellige metaller og skinn. Torkildsen har sju ansatte, inkludert to lærlinger.

Orgelbyggerfaget er et særdeles lite fag i Norge.

– Det er viktig å bevare orgelbyggerfaget i Norge, fastslår orgelbygger Nils Günther Torkildsen. Han bygger nye orgler i tillegg til å vedlikeholde de gamle, som for eksempel orglene i Nidarosdomen.

Powered by Labrador CMS