Johanne Stenersen fra Breivang videregående i Troms er i gang med oppsettet som sikret henne NM-gull i frisørfag på Hamar torsdag. Hamar var en av fire arrangører av det første skole-NM i yrkesfag. Foto: Snorre Schjønberg.
Johanne Stenersen fra Breivang videregående i Troms er i gang med oppsettet som sikret henne NM-gull i frisørfag på Hamar torsdag. Hamar var en av fire arrangører av det første skole-NM i yrkesfag. Foto: Snorre Schjønberg.

I går ble 24 historiske norgesmestere kåret i yrkesfag

På Lillehammer, Hamar, Solør og i Trondheim ble det denne uken kåret 24 historiske norgesmestere. For første gang ble det avholdt skole-NM i yrkesfag, arrangert av Worldskills og de deltakende fylkeskommunene.

Stortingspresident Olemic Thommessen (H) åpnet onsdag det første skole-NM i yrkesfag, som ble arrangert i tre fylker. Han håper mesterskapet er kommet for å bli.'

Det ble først kåret regionale og fylkesvise mestere, som denne uken deltok i de nasjonale konkurransene i sine fag. I motsetning til yrkes-NM der det er lærlinger som konkurrerer, er det her snakk om skoleelever. Oppgavene er derfor tilpasset deres nivå, og skolene er sterkt delaktige.

Vinnerne og medaljørene i de forskjellige fagene kan du se her.

 

Fornøyd stortingspresident

Stortingspresident Olemic Thommesen fulgte arrangementet på Hamar, og forteller at tilbakemeldingene han fikk tyder på at det var et vellykket arrangement.

– Det er et veldig flott og viktig tiltak. Skole-NM synliggjør yrkesfagene på en veldig positiv måte, konkurranseelementet retter oppmerksomhet mot kvaliteten i fagene, for her er det kvalitet og presisjon de konkurrerer på, sier Thommessen til Yrke.

Han mener skole-NM bidrar til å øke statusen og interessen for yrkesfagene. Mesterskapet skal evalueres av FAFO-forskere, men Thommessen føler allerede nå det kan kalles en suksess basert på engasjementet som er vist i skolene som deltar.

– Ja, det mener jeg. Vi har og en gruppe norske lærlinger som skal delta i VM i håndverksfag Abu Dhabi til høsten. Sånne ting betyr veldig mye for positiv oppmerksomhet, det handler om å bli sett. Jeg mener disse ungdommene er veldig fine forbilder, og viktige forbilder, sier Thommessen.

– Jeg har en følelse av at skole-NM er en suksess, jeg var og kikket litt på dem på torsdag på Lillehammer. Det er en veldig positiv stemning rundt det, jeg fikk en følelse av å være på et idrettsarrangement. Det tror jeg elevene syntes var morsomt å være med på, sier Thommessen.

 

Flere tusen deltakere

Også sekretariatsleder Elisabeth Lange i Worldskills har fått gode tilbakemeldinger fra de forskjellige arrangørene og deltakerne.

– Det har vært et fantastisk vellykket skole-NM, det er første gang og det er en historisk begivenhet med mye logistikk, alle fylker i hele landet har sendt sine deltakere. Alt gikk helt strømlinjeformet, sier Lange, som hevder hun ikke har fått en eneste negativ tilbakemelding på arrangementet.

– Det var mange spente og glade deltakere som gjorde en fantastisk innsats. Dommerne sa også at det var et helt overraskende høyt nivå. Vi har laget oppgaver som er i tråd med det arbeidslivet trenger, og de har ligget ute lenge, sier hun.

Lange understreker at det var langt flere deltakere i mesterskapet enn de som var i aksjon i de forskjellige nasjonale finalene denne uka.

– De har hatt skolemesterskap og fylkesmesterskap, så alle som er med denne uka har vunnet, og bak der er det mange tusen elever som har deltatt. Vi hører at eksamenskarakterene har blitt høyere, vi tror det har noe med det å gjøre. Det er noen forskere som følger oss, så vi får høre hva de sier. Det som gledet meg veldig stort, er at det var så mange lærere som fulgte elevene sine, på Lillehammer var det over 100 lærere som fulgte sine elever.

Yrkes-NM arrangeres på en litt annen måte, på ett sted og gjerne i en større hall. Denne gangen var det skoler i tre fylker som var arrangører, og det ble naturlig nok en annen stemning.

– Det gikk veldig bra, men det er klart det gir utfordringer siden det er mindre plass. Sist yrkes-NM var i Bergen og da var det 25.000 besøkende innom. Det er veldig ressurskrevende. I yrkes-NM står alle bransjene bak og organiserer alt, og nå er det fylkene og de har ikke ressurser til det hvis vi skal ha dette hvert år, sier hun.

Nå er planleggingen av neste års mesterskap allerede i gang. Da håper arrangøren på et enda større engasjement.

– Alle fylkene sendte deltakere i år. På Lillehammer ble pallplassene fordelt jevnt. Alle fylkene som var med fikk med en medalje hjem fra Lillehammer. Så fikk vi en jente på gull i tømrerfaget, det var artig. Det var flere jenter som var på litt guttefag, sier Lange.

 

Powered by Labrador CMS