Elevene i førsteklasse ved Asker kunstfagskole skal modellere hodet til modellen Daniel Nygård så nøyaktig de klarer. Foto: Kari Kløvstad
Elevene i førsteklasse ved Asker kunstfagskole skal modellere hodet til modellen Daniel Nygård så nøyaktig de klarer. Foto: Kari Kløvstad

Utfolder seg med hodet i hendene på Asker kunstfagskole

Modellen Daniel Nygård har alles øyne rettet mot seg. Denne dagen har han klærne på, men han må sitte helt stille. Ellers skaper han alvorlig hodebry for kunststudentene.

Når du søker Asker kunstfagskole er det ingen som spør hvilke skoler du har gått på tidligere eller hva du har i karakterer.

Denne artikkelen er også publisert i Yrke nr. 1/18

– Det er et ønske at de som begynner her skal ha fullført videregående, men det er ikke noe krav, sier undervisningsinspektør Catrine Thorstensen.

Alle søkerne må gjennom en opptaksprøve. I søknaden må de beskrive hvor motiverte de er og hvorfor de gjerne vil begynne. Skoleledelsen ser også på tidligere erfaringer. Det finnes ingen øvre aldersgrense, og dagens 21 studenter er mellom 19 og 29 år. Målet for mange er å søke seg videre til kunsthøgskoler, arkitektstudier eller industridesign, og skolen har vist seg å være et godt springbrett på veien videre.

 

Lyden av pensel

Konsentrasjonen dirrer i rommene der andreklassingene holder til. Du kan høre summingen fra noen lave ordvekslinger med læreren og lyden av en pensel som stryker maling over lerretet.

Joana Rodrigues har forskanset seg i et hjørne, for å kunne rette all oppmerksomhet mot et bilde i sterke, sommerlige farger.

– Det jeg aller helst vil er å leve ut drømmen og følge kunsten, så får vi se om jeg har nerver til å gjøre det. Jeg kommer til å søke høyere utdanning i faget, men å studere biologi er også et alternativ, sier Joana, nøkternt.

Studentene i avgangsklassen arbeider med egne prosjekt, og mange av disse er rettet mot søknader og opptaksprøver ved andre skoler.

 

Kunstnere og lærere

Asker kunstfagskole har seks faste lærere, alle på deltid. Ved siden av er de bildekunstnere, med egen praksis. Dette gjelder også undervisningsinspektør Catrine Thorstensen, som er anerkjent og har deltatt på en lang rekke utstillinger.

Første året skal studentene få kunnskap og ferdigheter i tegning, farge, grafikk og form og hvordan de kan bruke det kunstneriske uttrykket.

– Tegning har stått sterkt, men vi har sett at tekstil og andre materialer har kommet sterkt den siste tiden, sier Cathrine Thorstensen.

På gulvet sitter Selina Nielsen og vrir på noen lange pølser. Dette er nylonstrømper hun har fylt med tøyfiller og nå skal de formes rundt et trestativ.

– Til slutt skal jeg helle gips over det hele, og så får vi se hvordan resultatet blir, sier Selina, som også skal søke seg videre innen kunstfaget.

 

Modellere hodet

Førsteklassingene er samlet i et rom for å løse den samme oppgaven. De skal modellere hodet til Daniel Nygård i leire. Studentene må måle proporsjoner og avstander, og her er det presist håndverk som gjelder. Modellen må sitte rak i ryggen, og ikke fortrekke en mine, mens han granskes av skarpe blikk fra alle kanter.

– Ikke alle som kommer fra oss blir kunstnere, men de får god trening i å finne visuelle uttrykk, og samfunnet trenger flere kreative problemløsere i ulike fag, sier undervisningsinspektør Catrine Thorstensen.

Powered by Labrador CMS