Dansk kommisjon vil forby hijab i grunnskolen

Hijabforbud i grunnskolen er ett av forslagene fra en dansk kommisjon som har sett på hvordan minoritetskvinner kan sikres samme rettigheter som andre kvinner.

– Når noen bruker hijab, viser det at danske muslimer er annerledes enn andre danske jenter, sier kommisjonsleder Christina Krzyrosiak Hansen til nyhetsbyrået Ritzau.

– Når man er liten jente og går i grunnskolen, skal man ha lov til å bare være barn. Hvis noen senere livet, når de er voksne, finner ut at man har lyst til å gå med hodetørkle – av egen fri vilje – legger vi oss ikke opp i det, sier Hansen.

– Men vi må snakke åpent om at dette skjer. Det er vel ingen som tror at en åtte år gammel jente tar det på helt av seg selv, legger hun til.

Les også: Undersøkelse: Flertall mot hijab i barneskolen

Tre runder med anbefalinger

Den regjeringsoppnevnte kommisjonen har kommet med ni anbefalinger som gjelder jenter fra etniske minoriteter.

I tillegg til hijabforbud i skolen, anbefaler den blant annet at barnegrupper i dagtilbud «skal gjenspeile befolkningen».

De vil også at det gis kurs i moderne dansk oppdragelse til «utvalgte minoritetsetniske foreldre», og de vil styrke seksualundervisningen.

Det er ikke lagt fram noen tall på hvor mange som bruker hijab i skolen eller hvor mange som føler seg presset til å gå med hodetørkle.

Ikke bindende

Tidligere i år varslet kommisjonen at den ville komme med anbefalinger i tre omganger. Den første skulle handle om barn, De neste to skal handle om unge og voksne.

Utlendings- og integreringsministere Kaare Dybvad Bek har ikke svart på Danmarks Radios spørsmål om hvordan regjeringen forholder seg til anbefalingene som er kommet. Verken regjeringen eller Folketinget er pålagt å følge anbefalingene.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS