penn og papir prøve skrive ki

Penn og papir på eksamen?

Debatt: – I en uoversiktlig teknologisk skolehverdag er det behov for langsiktige nasjonale strategier og retningslinjer.

Publisert Sist oppdatert

I en reportasje på NRK Nyhetsmorgen torsdag 1. februar sa en frustrert lærer i videregående skole at den eneste rettferdige løsningen på prøver og eksamen i videregående skole nå, er å gå tilbake til penn og papir. Den frustrasjonen deles av mange. Årsaken er selvsagt kunstig intelligens (KI) og bruken av verktøy som ChatGPT i skolen. 

En undersøkelse Opinion gjennomførte for Utdanningsnytt i desember 2023, viser blant annet at over halvparten av lærerne har tatt elever i juks ved bruk av KI-verktøy, at mange har måttet endre vurderingspraksis, og at omtrent halvparten av lærerne er lite trygge på hvordan de kan bruke KI i arbeidet. 

6 av 10 har ikke fått tilbud om kompetanseheving, og 85 % av de spurte mener det er behov for nasjonale retningslinjer.

Behov for langsiktige strategier og retningslinjer

Det er mange muligheter med ny teknologi, men i en uoversiktlig teknologisk skolehverdag er det behov for langsiktige nasjonale strategier og retningslinjer. De kortsiktige utfordringene som blant annet dreier seg om vurdering, spesielt om hvordan vi møter utfordringene med eksamen, må vi se en løsning på så snart som mulig.

Ytterpunktene er å bruke penn og papir eller å omfavne mulighetene som ligger i KI. Elevene er ikke tilstrekkelig trent i noen av delene, selv om det nok er store forskjeller mellom fylker og skoler. Det holder ikke å stenge internett så lenge det finnes nedlastbare KI-verktøy og det er mulig å koble seg til via andre enheter, og hvordan kan vi vite om programmer som avslører KI-bruk er gode nok? 

I en krevende økonomisk situasjon er det vel heller ikke realistisk å kjøpe inn egne pc-er til eksamensbruk.

Tiden er knapp

Å lage oppgaver som tar høyde for KI-verktøy og som samtidig gir en rettferdig eksamensgjennomføring for alle, har ingen, og heller ikke Utdanningsdirektoratet, kompetanse nok til ennå, og tiden er uansett for knapp.

Innføring av nye digitale verktøy i skolen, ny eksamensform eller nye rammer og retningslinjer for eksamen må skje i samråd med lærerorganisasjonene.

Om det drøyer med en løsning, blir ikke frustrasjonen mindre for lærere og elever, for det må også være tid nok til å forberede elevene til årets eksamener.

Powered by Labrador CMS