I Bodø har lærerne eget streikeband
«Who the f*** is KS»

I Bodø har de streikende lærerne dannet et eget band, med egenskrevne streikesanger.

Publisert Sist oppdatert

– De aller fleste elevene hos oss er rammet av streiken, sier Torbjørn Fiva Bech.

Han er tillitsvalgt for Utdanningsforbundet på Bankgata ungdomsskole i Bodø, en skole hvor 29 lærere er tatt ut i streik. Skolen er den som er hardest rammet av streiken, men noen er igjen og jobber.

– Våre miljøterapeuter ivaretar noen av elevene med ekstra utfordringer. I tillegg er vi er en mottaksskole, og de tre lærerne som jobber med innvandrere og flyktninger er ikke tatt ut i streik, sier Bech.

Les også: Lover å ta kampen for elevenes rett til kvalifisert lærer

Konsert i «Streikeparken»

Mandag 22. august ble lærerstreiken trappet opp. Nå er til sammen over 1400 lærere tatt ut i streik av de streikende forbundene Utdanningsforbundet, Skolens landsforbund og Norsk lektorlag. Skolenes landsforbund har allerede varslet at de trapper opp ytterligere mandag om en uke.

Lærerorganisasjonene er i konflikt med kommunesektorens organisasjon KS om lønnsbetingelsene. Lærerlønningene bestemmes gjennom forhandlinger mellom KS og fagforeningene, og KS mener de har strukket seg så langt som kommunenes økonomi tillater for å gi lærerne et lønnsløft.

Utdanningsforbundet mener på sin side at lønnsveksten ikke har vært tilstrekkelig, og at det gjør det vanskelig å rekruttere nye og kvalifiserte ansatte til læreryrket.

Fafo-forsker Kristine Nergaard har uttalt til Utdanningsnytt at hun tror streiken kan bli langvarig.

Da hjelper det kanskje å et band med seg i kampen. Tillitsvalgt Torbjørn Bech innrømmer at streikeuttaket er litt strategisk.

– Vi har tatt ut etablerte musikere som også er lærere, sier Bech.

Musikerne utgjør et streikeband, som har laget egne streikesanger. Første streikedag, mandag, spilte bandet i Rådhusparken i Bodø sentrum, som lærerne nå har døpt om til "Streikeparken".

– De har laget egne streikesanger. Det hjelper oss til å holde moralen oppe, sier Bech.

Powered by Labrador CMS