David Anker forsøker å time en dieselpumpe.

David har lyst til å gå gradene i Forsvaret

18 år gamle David Anker fra Asker, sikter seg inn mot Hærens lagførerskole. Men først er det fagbrev for lette kjøretøy som gjelder.

Publisert Sist oppdatert

Det sto mellom naturbruk og teknikk og industriell produksjon (TIP) da David Anker skulle søke videregående. Han hadde vært speider i ti år og hadde en kompis på gård, men fant ut at han også likte å skru biler.

– Jeg hadde trodd det var vanskeligere.

Nå står han bøyd over en gammel Mercedes militærbil og forsøker å time dieselpumpa. Den er ikke helt medgjørlig.

En lærer fortalte

Mulighetene visste han om fordi han hadde en lærer på videregående som også hadde vært lærling i Forsvaret.

– Jeg har lyst til å gå gradene i Forsvaret og søkte også befalsskolen, men kom ikke inn. Nå har jeg mulighet til fortsette på Hærens lagførerskole og bli spesialist, sier David Anker. Men først er det fagbrevet for lette kjøretøy som gjelder, og han er nå på et av de største hjulkjøretøy- og våpenverkstedene på Østlandet.

Hysj-hysj

Kristian Bøen (17), fra Jessheim er lærling i logistikkfaget.

Noen har bestilt dekk, og logistikklærling Kristian Bøen finner dem på lageret.

Det er hylle på hylle fra gulv til tak, der innholdet er merket med små nummer. Dette er hysj-hysj og må ikke fotograferes. Men det er ingen hemmelighet at dette er et forsyningslager som leverer hundrevis av deler til Forsvarets våpen og kjøretøy. Det er her Kristian Bøen har startet som lærling i logistikkfaget, og han begynner å få trening i å plukke ut bestillingene etter nummer.

– Jeg var litt usikker på hva jeg skulle bli da jeg gikk i tiendeklasse, men hadde ikke lyst på noe som bare var skolebasert. Derfor ble det TIP og senere transport og logistikk på Jessheim videregående skole, sier 17-åringen, som akkurat har lært seg å kjøre truck.

Det var faren som kom med rådet om at han kunne være lærling og ta førstegangstjenesten samtidig, på to år.

Powered by Labrador CMS