Julian Røed-Joner hadde sin første skoledag mandag og mamma Emile Joner-Andbo var med. Hun oppfordrer lærerne til å stå på krava i streiken.

Foreldrestøtte til lærerstreiken på første skoledag

Mandag møtte spente førsteklassinger opp til skolestart ved Slettebakken skole i Bergen. Og selv om lærerstreiken kan bety at skoledørene må stenges igjen, er det mye støtte å spore i foreldregruppen.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg støtter lærerne, og forstår at de streiker. Det er dumt hvis det rammer elever som nettopp har begynt på skolen og har gledet seg lenge til å begynne, men lærerne må stå på krava, sier Emilie Joner-Andbo, mamma til Julian Røed-Joner.

Mandag hadde han sin aller første skoledag på Slettebakken skole i Bergen. Her gikk første skoledag som planlagt. Skolestarterne ble ropt opp og fikk møte læreren sin for første gang.

Men hvordan skoledagene blir i ukene fremover er det ingen som vet.

Neste uke er det varslet opptrapping av den pågående lærerstreiken. Likevel var det mye støtte å spore blant foreldrene på Slettebakken.

– Jeg har ikke tenkt så mye på streiken. Vi får ta det som det kommer. Vi må jo støtte streiken, vi har mange bekjente som er lærere og ønsker at de skal ha det best mulig, sier Brynjar Gudmundsson, far til Màni Brynjarsson.

Màni Brynjarsson med pappa Brynjar Gudmundsson.

Trappes opp

I slutten av mai kom partene i kommuneoppgjøret til enighet i lønnsoppgjøret, men med ett unntak: lærerne. Etter et svært beskjedent streikeuttak gjennom sommeren, varsler nå Utdanningsforbundet, Skolenes landsforbund og Lektorlaget opptrapping. Det kan bety flere tusen lærere ut i streik allerede i løpet av neste uke.

Leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal, sa til Utdanningsnytt sist uke at de vet at denne konflikten er vanskelig. Foreløpig har de tatt ut 45 medlemmer i Bergen i streik. Når og hvor de trapper opp streiken er foreløpig ikke kjent.

– Men det er nødvendig med streik, og vi skal gjøre vårt for å vinne fram, sa Handal.

Les også: Ikke ett minutt ekstra!

– Gjør skolestarten vanskeligere

Mandag ble det kjent at Skolenes Landsforbund tar ut 28 medlemmer i Vestland i streik fra og med 22. august. Dette er i tillegg til de tre medlemmene ved Olsvik barne- og ungdomsskole i Bergen som har streiket siden 8. juni.

Norsk Lektorlag tar ut 20 medlemmer ved Ås videregående skole i streik fra og med 17. august. Fagforeningen har tidligere tatt ut ti lærere i Bergen.

Tor Arne Gangsø, direktør for arbeidsliv i KS, har beklaget at streiken rammer skolestarten.

– Vi forholder oss til at streik er et legitimt virkemiddel i et lønnsoppgjør, men de som velger å bruke det, må også ta ansvaret for konsekvensene. Vi beklager at streiken vil gjøre skolestarten vanskeligere for barn og foreldre etter to år med pandemi-skole, sa Gangsø til Utdanningsnytt sist uke.

– Når lærerorganisasjonene velger å bruke streik som virkemiddel, så rammer det elever og foreldre, og det må de ta ansvaret for, sa han.

– Kjipt rett ved skolestart

Noen av foreldrene Utdanningsnytt snakket med ved Slettebakken skole krysser fingre for at lærerne ved deres skole ikke blir tatt ut i streik i år.

Roushan Jahan Khan, mor til Samara Jahan Khan

Mamma Roushan Jahan Khan og Samara Jahan Khan var spente på den store dagen.

– Vi er veldig spente på hva som skjer. Det har vært streik på Slettebakken skole før, så det er vel sjanse for at det skjer, men vi håper selvfølgelig at lærerne her ikke blir tatt ut denne gangen. Jeg synes at lærerne bør få økt lønn, så det er rimelig at de streiker, men det er dumt nå når førsteklassingene begynner på skolen og skal bli kjent med lærerne sine, sier Roushan Jahan Khan, mor til Samara Jahan Khan.

Nina Uten, mor til skolestarter Hanna Millian Uteng, og Stig Haukås, pappa til William Haukås, er av samme oppfatning.

Nina Uteng håper Slettebakken skole ikke blir tatt ut i streik i år. Her med datteren Hanna Millian Uteng.

– Det er kjipt hvis lærerne skal streike rett etter skolestart. Nå er det mange spente barn som har snakket lenge om å starte på skolen. Det vil ikke være noen god opplevelse for barna hvis lærerne streiker. Men jeg har jo forståelse for lærerne. Lærerne her på Slettebakken ble tatt ut i streik i fjor, så vi kan jo håpe at de ikke blir tatt ut denne gangen, sier Uteng.

– Det blir spennende å se utviklingen i streiken nå. Lærerne har jo hatt sine krav og lønnsøkninger tidligere også. Denne gangen synes jeg det har tatt lang tid med forhandlingene, men jeg har forstått at de venter på arbeidsgiverorganisasjonen. Hvis det blir streik her på Slettebakken, vil det selvfølgelig komplisere hverdagen for oss, sier Stig Haukås.

LES OGSÅ: Fafo-forsker: – Lærerstreiken kan bli langvarig

William Haukås sammen med pappa Stig Haukås.
Powered by Labrador CMS