Foreldre bekymret for sikkerheten til barna i barnehagen

Fire av ti foreldre har bekymret seg for sikkerheten til barnet sitt på grunn av lav bemanning, viser en undersøkelse.

Publisert Sist oppdatert

I en fersk undersøkelse som tar for seg foreldres opplevelse av bemanningssituasjonen i barnehagen sier 40 prosent at de er bekymret for sikkerheten til barna.

– Du skal føle deg trygg når du leverer barnet ditt i barnehagen. At så mye som 40 prosent har følt på usikkerhet på grunn av manglende bemanning er overraskende og bekymringsfullt, sier FUB-leder Einar Olav Larsen.

Undersøkelsen er laget av Opinion på vegne av FUB og Utdanningsforbundet. 1000 foreldre har fått ulike spørsmål om opplevelsen av bemanning i sin barnehage. De melder blant annet om reduserte åpningstider og avlysning av ulike planlagte aktiviteter.

Styrerne er også bekymret

Foreldre er ikke alene om å stille spørsmål ved sikkerheten i barnehager. Tidligere i høst fikk også barnehagestyrere spørsmål om bemanning. Blant 1200 styrere meldte en fjerdedel at bemanningen har vært så dårlig at det har vært utrygt eller uforsvarlig for barna å være i barnehagen. 

Det viser en spørreundersøkelse Respons har gjennomført på oppdrag fra Utdanningsforbundet.

– Jeg er skremt av hvor ille situasjonen er. Dette er helt krise for barna, og det kan ikke fortsette. Noe må gjøres med bemanningen i barnehagene, sier Steffen Handal, leder i Utdanningsforbundet.

Over 1200 barnehagestyrere fra både kommunale og private barnehager har svart på undersøkelsen. 

456 av dem sier bemanningssituasjonen i deres barnehage er nokså dårlig eller svært dårlig.

Og over hundre styrere svarer at bemanningen er så lav at det noen ganger er utrygt eller uforsvarlig for barna å være i barnehagen.

60 prosent er fornøyd

Seks av ti foreldre som svarer på undersøkelsen til FUB sier at det er god bemanning i deres barnehage. 24 prosent sier at bemanningen verken er god eller dårlig, mens 14 prosent svarer at bemanningen er dårlig eller svært dårlig.

– Det er grunn til å lure på hvor mye vi foreldre egentlig vet om hvor mange som er på jobb i barnehagen i løpet av dagene. Hadde jeg vært styrer hadde det sittet langt inne å snakke høyt om hvor mye en sliter med bemanningen, sier FUB-leder Einar Olav Larsen.

I undersøkelsen svarer også en av ti at de blir møtt av en voksen de ikke kjenner når de komme ri barnehagen. Nesten halvparten har opplevd at planlagte turer har blitt avlyst på grunn av lav bemanning.

En av tre har også opplevd redusert åpningstid på grunn av bemanning siste året.

Powered by Labrador CMS