Sverige: To skoler stengt etter vold mot lærere

Trusler, vold og hjemmelagde bomber. Hittil i år er to svenske skoler blitt stengt etter alvorlige voldshendelser. Nå bevilger regjeringen millioner til flere spesiallærere og akuttskoler.

Publisert Sist oppdatert

Da elever ved Färsingaskolan i Sjöbo kommune detonerte en hjemmelaget bombe i en garderobe i februar, sa hovedverneombudet ved skolen stopp og skolen ble stengt. I tre dager var dørene lukket og elevene ble tilbud fjernundervisning.

På det tidspunktet var vold, trusler og hærverk for lengst blitt en del av hverdagen, skriver det svenske tidsskriftet Vilärare.

En undersøkelse blant lærerne ved skolen viser skremmende tall: Et absolutt flertall ønsker å bytte jobb så snart de finner en annen. Nesten halvparten er blitt fysisk angrepet eller trakassert av elever. Over halvparten oppgir at de har blitt verbalt trakassert.

I mars ble enda en skole stengt, denne gangen en skole i Stockholm-området. Da var tre ansatte ved skolen blitt fysisk angrepet og truet av en ungdomsskoleelev - i løpet av to uker. Etter to dager valgte imidlertid Arbeidstilsynet å åpne skolen igjen og eleven fikk returnere. Det har skapt diskusjoner. Flere av lærerne har tatt til orde for at elever som står bak trusler og voldshendelser må få et alternativt skoletilbud.

Og nå får de svar: Den svenske regjeringen bevilger penger til beredskapsskoler, dit voldelige elever kan flyttes.

Akuttskoler og flere spesiallærere

Til sammen 380 millioner kroner skal gå til akuttskoler, flere spesiallærere og spesialundervisningsgrupper.

– Det er skoler som har veldig store ordensproblemer og i dag er det ofte mangel på praktiske muligheter for å midlertidig flytte elever utenfor egen skole ved behov. Beredskapsskolene betyr en mulighet for rektorer til å ivareta sikkerhet og studiero på skolen, sier den svenske utdanningsministeren Lotta Edholm (V) i en pressemelding.

Leder i fagforeningen Sveriges lærere, Johanna Jaara Åstrand, mener tiltaket er lite langsiktig.

Les også: Tidligere elev dømt til ubetinget fengsel for vold mot lærer

Mangel på ressurser

– Vi vet at akuttskoler kan fungerer i de store byene å bryte en helt uholdbar situasjon for lærerne. Men vi kan slå fast at det ikke er gjennomførbart i flertallet av kommuner, og ikke en langsiktig bærekraftig løsning. Det er et tiltak man er tvunget til å ta fordi rektorene sviktet sitt ansvar for å hindre at voldssituasjoner i det hele tatt oppstår, sier hun til Vilärare.

Hun etterlyser en tilnærming der man kommer til årsakene bak trusler og vold.

– Våre medlemmer forteller om mindre ressurser og mangel på kolleger. De forteller at selv når de rapporterer om alvorlige bekymringer om en spesifikk elev, skjer det ingenting. Det er forferdelig, sier Johanna Jaara Åstrand.

Powered by Labrador CMS