Tidligere elev dømt til ubetinget fengsel for vold mot lærer

En tidligere elev ved Hersleb videregående skole i Oslo er dømt til 90 dagers ubetinget fengsel for å ha angrepet lærer Dan Vegard Hansen i skolegården.

Publisert Sist oppdatert

I fjor ble lærer Dan Vegard Hansen ved Hersleb videregående skole i Oslo lagt i bakken av en tidligere elev. Den nå 23 år gamle eleven er nå dømt til 90 dagers ubetinget fengsel. Dommen er nå rettskraftig. Det var Dagsavisen, som først fortalte om saken.

Om hvordan hendelsen har påvirket ham forteller lærer Dan Vegard Hansen til Dagsavisen:

– Jeg går ikke i marka lenger slik jeg har gjort de siste 15-16 årene. Det har vært mitt fristed for rekreasjon, men det er det slutt på. Jeg går sjelden eller aldri på stampuben, og oppsøker ikke Botanisk hage, Gamle Oslo eller museer slik jeg gjorde før. Det er nok riktig å si at jeg har isolert meg i kjølvannet av voldshendelsen.

Hansen som tidligere aldri har følt seg nervøs eller utrygg er nå preget av opplevelsen. Han valgte først å holde hendelsen skjult fordi han ikke ønsket å være noen «dramaqueen».

– Det er akkurat som om redselen har satt seg i kroppen. Bare jeg går på fortauet er jeg redd for å passere andre mennesker for tett på. Jeg tenker at hvis jeg uforskyldt dulter bort i dem, kan det smelle, sier han til Dagsavisen.

Utdanningsnytt har tidligere fortalt om hvordan Hansen brutalt ble lagt i bakken av eleven. Han ble påført brudd og delvis avrevet leddbånd i kneet. Hansen ble sykemeldt i en periode etter hendelsen, men etter vinterferien i 2023 er han nå tilbake i full jobb på Hersleb videregående skole.

Voldshendelsen ble ikke meldt videre

Voldsforsker Børge Skåland har skrevet doktorgrad om vold mot lærere. Han sier til Dagsavisen at en grunnleggende utrygghet og opplevelse av eksistensiell ensomhet ikke er uvanlig etter å ha vært utsatt for en alvorlig voldshandling. Skåland er tidligere førsteamanuensis ved OsloMet.

Dagsavisen har tidligere avdekket at Dan Vegard Hansens sak ikke ble meldt inn i skolens HR-system på korrekt måte. Ifølge rektor Astrid Grytte er det forklaringen på hvorfor verken Arbeidstilsynet, NAV eller forsikringsselskapet ble varslet før Dagsavisen tok kontakt. Rektor mener dette et læringspunkt for skolen.

Grytte takket nei til intervu med avisen, men i en sms til journalisten skriver følgende om saken:

– Fordi jeg delvis var vitne til hendelsen, fulgte jeg opp læreren med en samtale rett etterpå. Personalansvarlig hadde også en samtale samme dag. Hendelsen ble rapportert i HR og læreren ble tilbudt hjelp fra bedriftshelsetjenesten. Dette er vanlig prosedyre hos oss i slike saker. I ettertid er lærer tett fulgt opp, spesielt av personalansvarlig, men også av rektor gjennom samtaler og sms.

Powered by Labrador CMS