Elise Waagen (Ap).

– Startlønnen for lærere er høyere enn mange tror

Arbeiderpartiets Elise Waage er bekymret over nedgang i søkere til lærerutdanningen. Hun mener en av tingene som kan gjøres er å framheve de positive tingene med yrket. 

Publisert

– Jeg oppfordrer alle som har fått tilbud om plass på lærerutdanning til å takke ja, sier Elise Waagen, utdanningspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet. 

I årets opptak har 8 003 søkere har fått et tilbud om studieplass på en lærerutdanning, og det er 18 prosent færre enn i fjor. Arbeiderpartiet er bekymret over at ikke flere ønsker å bli lærer. 

– Dette er en svært alvorlig nedgang, sier Elise Waagen.

Det har vært en trend over flere år at stadig færre søker seg til lærerutdanningene. 

– For å forstå og løse dagens rekrutteringssituasjon må vi se til både lærerutdanningene og læreryrket. Fellesskolen vår trenger kvalifiserte lærere og vi er avhengig av at flest mulig starter på lærerutdanningene. Til deg som har fått et tilbud om studieplass, vil jeg si: Takk ja!, oppfordrer Waage. 

 Politisk strategi for rekruttering

Stortinget vedtok i vår at regjeringen skal utarbeide en strategi for rekruttering til læreryrket. 

– Det er tverrpolitisk enighet om at vi må gjøre noe med attraktiviteten til lærerutdanningene. Strategien for rekruttering til læreryrket må utvikles i tett dialog med partene i sektoren, sier Waage. 

Leder i Utdanningsforbundet mener arbeidsvilkårene og lønna til lærerne må bedres før man kan forvente at flere unge skal velge læreryrket. 

Hun mener også at de positive sidene ved yrket må framheves. 

– Startlønnen for lærere er høyere enn mange tror, og det finnes flere gunstige ordninger for sletting av studielån tidlig i yrkeskarrieren. Dette betyr mye, særlig når du skal etablere deg, mener Waagen. 

– Læreryrket er et av de viktigste yrkene, hvor man får en unik mulighet til å utgjøre en positiv forskjell for barn over hele landet. Gode lærere er nøkkelen til en god skole, sier Elise Waagen. 

 

 

 

Powered by Labrador CMS