Ting fra gjenbruksbutikker og roteloft bærer på fortellinger om levde liv og andre tider. Barn opplever ofte gamle ting som mer ekte enn plastlekene de omgir seg med. .

Lag et skattkammer til barna

Sølvkanner, magiske lamper og gamle ting kan gi fantasien et puff og hjelpe barn og voksne inn i en verden fra gamle dager eller 1001 natt.

Publisert Sist oppdatert
Presenter gjenbruksfunnene på respektabelt vis i ei rikholdig hylle – som et skattkammer for fantasien. Det inviterer mer til lek om dere setter tingene synlig i hylla framfor å fylle store kasser med ting. På hylla ser barna lettere utvalget og opplever mer umiddelbar inspirasjon. Vurder hver ting med tanke på holdbarhet og sikkerhet. Noe kan stå framme i lekerommene, mens annet får komme ned fra hylla ved spesielle anledninger.
Det er hyggelig å komme til lekerommene om du av og til setter gjenbrukstingene fram som en invitasjon. Tenk å komme til bord som allerede er dekket til teselskap og bamsefest, eller til trollmannens kjøkken der flakonger, kanner og krydderier står klar til miksturmakerne. De siste barna som blir hentet, kan for eksempel lage en invitasjon til de som kommer tidlig neste morgen.
Noen av gjenbrukstingene som er ekstra flotte, kan hentes fram ved høytidelige anledninger. Oppbevar dem i merkede kofferter og ta dem fram når det er lekegruppe, samlingsstund eller dramatiseringer. Tenk å få ta ned kofferten merket med «Gamle dager» eller «1001 natt» og kjenne det kile i magen når vi høytidelig pakker opp og snakker om tingene. Kniplingsduker, sølvkanner, kaffekverner og skatter fra andre kulturer skaper fascinasjon og bringer barna nærmere historien.
Ting fra gjenbruksbutikker og roteloft bærer på fortellinger om levde liv og andre tider. Barn opplever ofte gamle ting som mer «ekte» enn plastlekene de omgir seg med. De kan derfor virke inspirerende for barn som vil tre inn i fiksjon – for eksempel i rollelek. La barna bli med på «tingleterjakt» – akkurat som Pippi Langstrømpe, og se hvilke skatter dere finner. Start gjerne jakten med en gruppe barn på tur til gjenbruksbutikken. Ta med en trillekoffert og be barna finne en ting hver de synes kunne være spennende å leke med. Har dere ikke bruktbutikker i nærheten, spør foreldre og besteforeldre om de har gamle gryter, skrin, nøkler, suvenirer, kjøkkengjenstander eller kofferter de kan ta med i barnehagen.

Første steg

Denne artikkelen har stått på trykk i Første steg nummer 2 2020.

.

Powered by Labrador CMS