Illustrasjonsfoto: Bildet er tatt da Yrke besøkte Restaurangskolen Malmö, lærer Linda Frej sammen med eleven Christoffer Björkman.

I Sverige forlater hver tredje yrkesfaglærer skolen

Hver tredje utdannede yrkesfaglærer i Sverige, slutter i jobben i skolen. Og det er ikke lønnsvilkårene som er utslagsgivende.

Publisert Sist oppdatert

Undersøkelsen er gjort av det svenske lærerforbundet Sveriges Lärare på bakgrunn av statistikk fra det svenske statistiske sentralbyrået, Statistikmyndigheten SCB.

Den viser at rundt 35 000 av de som er utdannede som yrkesfaglærere, ikke arbeider med undervisning, skriver svenske Yrkesläraren. Blant samtlige svenske lærere, er det omtrent 20 prosent som nå ikke jobber som lærere. I gruppen utdannede yrkesfaglærere, er tallet tilsvarende 30 prosent.

Ikke pengene

Lønnsvilkår blir ofte pekt på som en årsak til at lærere velger andre bransjer. Men denne gangen forklares ikke lærerflukten med dårlig lønn.

– Noen har sluttet fordi utdanningsprogrammet er lagt ned. Men den aller største årsaken til at de slutter, er at lærerjobben har blitt for full av stress, sier Peter Olsson. Han er hovedverneombud for lærerne i Göteborg, og sitter også i ledelsen for Sveriges  Lärare.

Olsson sier til det svenske lærerbladet, at dette er noe han kjenner seg godt igjen i. Han har selv vært lærer på elektro siden 1980-tallet, og har opplevd en forandring.

Peter Olsson. Foto: Sveriges Lärare.

– I begynnelsen hadde jeg tid til å undervise elevene hele tiden. Etter det har det blitt flere elever per lærer, og antallet grupper som hver lærer må undervise, har blitt flere. Oppå det kommer mer administrasjon, sier han.

Samvittighet

Arbeidet med å skaffe elevene praksisplasser, beskrives også som krevende for lærerne.

– Så klart så fungerer det på noen skoler, men altfor ofte så mangler skolene struktur til å skaffe praksisplasser. Lærerne sliter med å skaffe plasser i siste liten, og lærerne får ofte ikke tid til å besøke elevene på arbeidsplassen, sier han.

Olsson sier at han pleier å kalle dette for samvittighetsstress.

– Man får dårlig samvittighet av ikke å rekke å hjelpe andre.

Lærerne som er intervjuet i undersøkelsen, peker ikke først og fremst på lønnsvilkårene.

– Det gjør de veldig sjeldent. Startlønnen for yrkesfaglærere er som regel bra i dag, sier Olsson som viser til at en lærer som for eksempel blir elektriker i stedet for lærer, risikerer å gå ned i lønn.

– Men vedkommende vil få et betydelig roligere og mer forutsigbart arbeidsmiljø som elektriker, sier han, sammenlignet med hva han mener yrkesfaglærerne har.

 

Powered by Labrador CMS