Simon Kwando har intet større ønske enn å få seg en jobb. Foto: Wenche Schjønberg

Simon kjemper for å få jobb som kokk

Simon Kwando er 24 år og faglært kokk og servitør. Han er også en av Kenyas mange millioner arbeidsledige.

Publisert Sist oppdatert

Vi møter ham i kontorene til SOS-barnebyer i Nairobi i Kenya. Ganske stille, men med en sta optimisme, beskriver 24-åringen hvordan han til tross for flere avslag ikke har gitt opp håpet om å skaffe seg jobb.

Denne artikkelen er også publisert i Yrke nr. 1/2017

Fakta SOS-barnebyer

  • SOS-barnebyer er en politisk og religiøs uavhengig organisasjon som både jobber internasjonalt og i Norge. Hovedhensikten er å jobbe for at barn vokser opp i en omsorgsfull familie.
  • Det finnes over 500 barnebyer i 134 land. Også i Norge er det en barneby der barn får vokse opp med SOS-fedre og – mødre.
  • Organisasjonen ble grunnlagt i 1949 av østerrikeren Hermann Gneimer som ville hjelpe foreldreløse barn etter andre verdenskrig.
  • Det koster 300 kroner per måned å være SOS-fadder. Ifølge SOS-barnebyer går 82 prosent av alle bidrag til organisasjonen til formålet, mens 18 prosent går til administrasjon samt å skaffe nye midler.

– Jeg har forsøkt å få jobb helt siden jeg gikk ut av det yrkesfaglige programmet her. Jeg har fått noen korte midlertidige ansettelser i periodene der hotellene er mest travle, rundt juletider, men i slutten av januar har det vært ut igjen. Da har det ikke vært behov for meg mer, forteller han.

 

Les også: SOS barnebyer driver fagopplæring

 

Far døde

Simon har en historie som skiller seg lite fra historien til svært mange av barna og ungdommene som SOS-barnebyer hjelper.

– Min far døde i 2006. Da bodde jeg med min mor og fire søsken i et hus, men på grunn av problemene familien fikk etter at faren min døde, mistet vi dette. Da dro min mor tilbake til landsbyen hun er fra for å forsøke å skaffe penger til oss, sier Simon.

I denne vanskelige fasen kom familien i kontakt med SOS-barnebyer og ble tatt inn i programmet deres slik at barna ble sikret utdanning og skolegang. På dette tidspunktet hadde moren greid å ordne det slik at barna hennes fikk bo hos en venn av henne i Nairobi, mens hun forsøkte å skaffe inntekt til familien. Simon Kwando kom med på utdanningsprogrammet Food and beverage, (restaurant og matfag) og fikk skolegang og tre måneders praksis på hotell.

 

Vil takke

– Først og fremst vil jeg takke SOS-barnebyer veldig mye for at jeg har fått en utdanning, sier 24-åringen.

Ettersom det har vært vanskelig å finne jobb i restaurant- og hotellbransjen, har han også fått tatt noen fag fra utdanningsprogrammet barnebyen har i service og produksjon- og datafag.

– Jeg har gjort alt jeg kan for å forsøke å få jobb, sier Simon flere ganger.

– Hva slags type jobber søker du på?

– Jeg forsøker først og fremst å få jobb som hotellkelner eller kokk, som jeg er utdannet til.

–Men det er vanskelig?

 

Les også: Neila har gått fra slummen i Nairobi til hotellkjøkkenet

 

Med i programmet

– Det er hardt å få jobb. Jeg hjelper også til her i barnebyen, blant med å bære utstyr og gjøre det som trengs, sier han.

Foreløpig er han en del av SOS-barnebyers program, han kan være det til han fyller 25. Og han vet at barnebyen arbeider for at han skal få en praksisplass på en restaurant i juli.

– Hvordan ser du på fremtiden din?

– Min framtid? Den tenker jeg at er flott. Jeg har en familie rundt meg, som jeg får møte, og som jeg vil hjelpe, sier Simon.

– Men hvis du ikke får en jobb så har du jo ingen inntekt?

– Jeg vil uansett forsøke å få en jobb. Jeg vil fortsette å prøve, sier 24-åringen.

 

Powered by Labrador CMS