UDF: Bare fire kommuner bruker ikke lærere uten godkjent lærerutdanning

I enkelte kommuner er nesten halvparten av de som underviser i skolen uten lærerutdanning, melder Utdanningsforbundet.

Publisert

I kampanjen «savnet lærer» trekker Utdanningsforbundet fram Gamvik kommune i Finnmark, der 48 prosent av lærerne ikke har godkjent lærerutdanning, skriver Nationen.

Ifølge forbundet har kommunene som sliter med å få pedagoger inn i skolen, gjort det lenge. Utfordringene er særlig alvorlige i grisgrendte strøk, eller der folketallet har vokst mye på kort tid.

Leder Steffen Handal i Utdanningsforbundet mener elevene ikke får den undervisningen de har rett på når lærerne ikke har godkjent lærerutdanning.

Les også: Om villedende tall for lærermangel og lærere utenfor skolen

– En lærer skal motivere og skape mestring. Vedkommende skal bygge gode klasse- og læremiljøer, og skal kunne hente inn ekstra hjelp til barn som har ekstra utfordringer. Barn og unge som ikke har foreldre som kan kompensere for dårlig undervisning og oppfølging på skolen, blir særlig hardt rammet, sier han til avisen.

Statssekretær Halvor Hølleland i Kunnskapsdepartementet mener mangelen på pedagoger ikke er et nasjonalt problem, men at situasjonen varierer fra sted til sted.

– Med de lave fødselstallene vi har i Norge i dag, ser det ikke ut til at mangel på barnehagelærere og lærere vil være et stort problem i årene fremover. I skolen er hovedutfordringen at mange lærere skal gå av med pensjon de neste årene, og at mange lærere arbeider utenfor skolen, sier han.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS