Hovin skole

Truer med å holde barna hjemme fra skolen på grunn av muggsopp

Foreldre ved Hovin skole i Spydeberg har fått nok av forholdene ved barneskolen.

Publisert

Det skriver Smaalenenes avis. I en rekke saker de siste ukene har de fortalt om tingenes tilstand på Hovin barneskole i Spydeberg.

En rapport viser at det er påvist helsefarlig muggsopp på skolen, som er kommunens nest største. I tillegg til plater som faller ned fra taket, defekte vasker og fuktskader sliter også skolen med mus og muselort på skolekjøkkenet. Ifølge lokalavisa må musefellene tømmes to til fire ganger i uken.

Siste nytt på barneskolen er at skolekjøkkenet stenges etter at Mattilsynet ble involvert, og et skadedyrfirma kom på befaring og fant en rekke avvik den siste uken.

I fjor skulle egentlig oppussingsarbeidet ved skolen ha startet. Det var satt av 87 millioner kroner til arbeidet. Men da politikerne vedtok budsjettet for 2023 ble investeringene i skolen halvert.

Nå har foreldrene fått nok. Forrige uke troppet rundt 50 av dem opp i gymsalen for å protestere. De fortalte om barn som er hjemme et par dager i uken på grunn av hodepine og at barna har sett skadedyr på skolen. Nå vurderer mange av dem å holde ungene sine hjemme i påvente av at kommunen skal ta tak i situasjonen.

Emir Dzafic, som har tre barn på skolen, sier til Smaalenens avis at de også vurderer å flytte.

– Min eldste har astma. Jeg nekter å la ha han gå på denne skolen. Jeg vurderer sterkt å selge alt og flytte. Dette er helt uakseptabelt, sier Dzafic.

Skolebygg i kritisk forfatning

I høst skrev Utdanningsnytt om en rapport fra Multiconsult som viser at 800 norske skolebygg er i kritisk forfatning. Hundrevis av dem har alvorlige mangler i anleggene som skal sørge for god inneluft. Ytterligere 1800 skolebygg, har vesentlige avvik og utilfredsstillende tilstand.

I Norge er lærere er blant yrkesgruppene som i størst grad rapporterer om inneklimaproblemer på jobben, viser tall fra Statens arbeidsmiljøinstitutt.

Marius Chramer, leder i FUG, kaller inneklimaproblemene i Skole-Norge for den store skoleskammen. Han har gjennom flere år vært opptatt av å få gjort noe med forfallet som pågår over hele landet.

Rapporten fra Multiconsult viser et vedlikeholdsetterslep for skolebygg på nesten 100 milliarder kroner.

– Det er en nasjonal skandale. Og forfallet blir bare verre og verre, sier Chramer.

Oppussingsplan opp i Stortinget

Kunnskapsminister Tonje Brenna har pekt på at det er et kommunalt ansvar at skolebyggene oppfyller kravene i lovverket.

Samtidig viser hun til at det i dag ikke finnes noen samlet oversikt over status for bygningsmassen ute i kommunene. Kommunene velger selv hvor ofte og hvordan dette kartlegges.

– Derfor er det også krevende å utforme nasjonale tiltak og beregne kostnader. Kunnskapsdepartementet ser nå på ulike alternativer for hvordan dette kan følges opp og om det eventuelt er behov for ytterligere informasjon/kartlegginger, uttalte Brenna i november i fjor.

I januar la SVs representanter i Stortinget, Freddy André Øvstegård og Grete Wold, frem et forslga om en oppussingsplan for Skole-Norge. Forslaget skal behandles i Stortinget den 21. mars.

Les flere saker om forfall i norske skolebygg her.

Powered by Labrador CMS