Bjørg Vik er kjøkkenassistent på fulltid i Ikornnes FUS barnehage. Foto: Gyri Aure

Barnehage sparer penger på egen kjøkkenassistent

Hos Ikornnes FUS barnehage jobber assistent Bjørg Vik full tid på kjøkkenet. Det mener daglig leder de sparer tid og penger på.

Publisert Sist oppdatert

En deilig duft av hjemmelaga kjøttkaker sprer seg fra hjertet ved denne barnehagen, nemlig kjøkkenet. Her jobber Bjørg Vik, som baker brød, lager varme lunsjer eller ordner smørelunsjer til de små. Hun tar seg av alle innkjøp, kokkelerer, hjelper til under serveringen og rydder opp på kjøkkenet.

Ikornnes FUS-barnehage

  • Barna har med egen frokost.
  • Barnehagen ordner lunsj og serverer varm mat rundt to ganger i uka, laget av kjøkkenassistent. Resten av dagene lager kjøkkenassistenten smørelunsj med hjemmelaga brød og pålegg.
  • De har ett fruktmåltid, der barna får tilbud om yoghurt, knekkebrød og frukt.
  • Ved bursdager har de fellesfeiring en gang i måneden, der barna får velge mellom sjokoladekake og boller.
  • Lager av og til mat ute i friluft.
  • Det sitter alltid voksne ved hvert av bordene under måltidene.
  • Barnehagen har 73 barn og 23 ansatte, fordelt på 17,6 årsverk.

– Jeg trives kjempegodt. Det er travelt, men det er det jo alle steder, ler Bjørg. Da hun kom tilbake etter å ha vært syk en gang, kommenterte ett av barna: «Nå er det jammen bra du er tilbake, slik at vi får skikkelig grøt.» Brødene hun baker, kalles bare Bjørg-brød. Bjørg er svært populær blant barna. En periode fikk de små hjelpe henne på kjøkkenet, men det synes ikke kjøkkenassistenten fungerte.

– Det er såpass travelt, at jeg ikke fikk gjort det jeg skulle, sier Bjørg. De andre ansatte lar mindre barnegrupper få prøve seg på kjøkkenet, som et ledd i det pedagogiske tilbudet. I tillegg bidrar barna når det lages mat på tur.

Kaster mindre mat

For seks år siden fant daglig leder Julie Helen Johansen ut at hun ville teste ut ordningen med en assistent på fulltid, som kunne ta seg av all matlagingen. Før måtte en voksen fra hver avdeling forlate barna før måltidene for å lage mat.

– Nå tar Bjørg seg av alt, og har 20 prosent stilling ved hver avdeling, sier Johansen. Daglig leder mener ordningen har vært en ubetinget suksess.

– Bjørg tar seg av alle innkjøp og har full oversikt over hva vi har, og hvor mye vi trenger. Etter at hun begynte, kaster vi langt mindre mat enn før. Dette viser igjen på budsjettene, og vi sparer penger på ordningen, sier Johansen.

Ordningen er et spørsmål om organisering, ikke økonomi.

– Vi sparer både tid og penger på denne ordningen. Samtidig opplever vi ro og tilstedeværelse rundt måltidene, sier Johansen.

Fornøyde

De pedagogiske lederne Hanne Reinskou Velle og Unni Riksheim er også svært fornøyde med at barnehagen har egen kjøkkenassistent.

– Nå får en som er interessert i å lage mat jobbe på kjøkkenet. Da kan vi andre ha fullt fokus på barna, sier Hanne. Unni påpeker at de voksne nå har tid til å bidra til god stemning og fine samtaler rundt måltidene. Alle som jobber med mat i FUS-barnehagene, skal også på kurs med Berit Nordstand og lære mer om et sunt og variert kosthold.

– Vi ser at det er lettere å få barn til å smake på grønnsaker i barnehagen, enn hjemme. Slik kan vi også bidra til et utvidet og sunt kosthold for barna, sier pedagogene.
Powered by Labrador CMS