Ansatte har sendt inn varsel på Oslo-rektor i «håndhilse-saken»

Etter hendelsen der en elev nektet å håndhilse på en Oslo-rektor, har ansatte ved skolen sendt inn varsel mot rektoren.

Publisert Sist oppdatert

Den siste uken har flere medier skrevet om saken der en elev skal ha nektet å håndhilse på en Oslo-rektor under vitnemålsutdelingen. Hendelsen ble filmen og videoen har gått viralt. 

I videoen kan man se at rektoren griper eleven fysisk ette at eleven ikke vil håndhilse. Rektoren henvender seg deretter til forsamlingen og sier: «Folkens, vi bor i Norge, og vi kan ikke ha det sånn. og «Dere skal jobbe med norske kvinner, ellers lykkes dere ikke i Norge».

Nå kan VG melde at flere ansatte, som var vitne til det hele, har gått sammen og sendte et varsel til Utdanningsetaten om rektorens oppførsel etter episoden. Varselet skal ha blitt sendt inn på grunnlag av Opplæringslovens §9a-5. 

Paragrafen er en del av den såkalte mobbeparagrafen, kapittel 9a, i Opplæringsloven. Ifølge loven skal skolen sørge for at elever har det trygt og godt på skolen, og etter paragraf 9a5 har skolen en skjerpet aktivitetsplikt dersom det er mistanke om at en som jobber ved skolen krenker en elev.

Kommunikasjonsdirektøren i Utdanningsetaten Randi Hagen Eriksrud bekrefter overfor VG at de har mottatt et varsel.

Allerede fredag sendte imidlertid rektoren selv ut en beklagelse til foresatte som Nettavisen først fikk tilgang til.

Mange reaksjoner

Videoen fra vitnemålsutdelingen har skapt mange reaksjoner. Rektoren har blitt beskyldt for rasisme. 

– Å si at «Vi er i Norge» er en hersketeknikk. Dette er et typisk uttrykk for kulturrasisme. Man antyder at gruppen man snakker til, ikke forstår eller respekterer samfunnets spilleregler og ikke er fullverdige medlemmer av samfunnet, sier daglig leder i Antirasistisk Senter, Hatem Ben Mansour til NRK

Men mange har også tatt rektoren i forsvar, deriblant Aps Eivor Evenrud og Mani Husseini, og sentralstyremedlem i Skolelederforbundet og rektor Robert Flataas. I et leserinnlegg i Aftenposten gir han Oslo-rektoren "en uforbeholden støtte". 

Utdanningsnytt har forsøkt å få en kommentar fra rektoren torsdag ettermiddag, men ikke fått svar. Da VG rettet en henvendelse til rektoren tidligere i dag, henviste rektoren til Utdanningsetaten. 

Rektoren uttalte seg til NRK tidligere denne uka. Da sa hun at reaksjonen hennes var for sterk og konfronterende.

– Når det er sagt, er jeg ikke enig i at det var rasistiske uttalelser. Jeg mener fortsatt budskapet jeg ønsket å formidle når jeg henvendte meg til salen, er viktig.

Grunnskoledirektøren i Osloskolen, Wenche Natasja Savalov, uttalte til NRK i samme sak at rektorens reaksjon var for sterk og konfronterende, men at «den ikke er rasistisk».

Powered by Labrador CMS