Manglende satsing på nye læremidler

Debatt: Ingen er interessert i å bruke penger på nødvendige læremidler for å få den nye læreplanen gjennomført på en skikkelig måte.

Publisert Sist oppdatert

Høsten 2020 ble ny læreplan (LK20) innført for store deler av grunnskolen (alle år unntatt 10. trinn) og 1. trinn på videregående, med de andre trinnene året etter.

LK20 har vært en fanesak for det store flertallet av stortingsrepresentanter, uansett politisk tilhørighet. Lærere, skoleledere og andre involvert i norsk skole har vært veldig positive til denne nye læreplanen. Mange tror endringene vil kunne slå positivt ut på elevenes læring i fremtidens skole.

Til tross for bred tverrpolitisk støtte til reformen har den en stor svakhet: Ingen er interessert i å bruke penger på nødvendige læremidler til å få den gjennomført på en skikkelig måte.

Til ny læreplan i 1997 ble det lagt store ressurser i læremidler til elevene. Ny reform i 2006 gav nye bøker i alle fag til alle elevene. Digitale læremidler er dermed også en nødvendighet for å kunne få til en god og variert skolehverdag der alle mål og ferdigheter kan nås av elevene. Likevel er forskningen klar på at lesing på papir er bedre enn lesing på skjerm, og at å basere all undervisning på digitale læremidler begrenser elevenes læring og er uheldig helsemessig.

Læremidler koster

De som har en viss kjennskap til norsk skole, vet at lærebøker koster 300-600 kroner per stykk for de yngre, og 600-800 for elever i ungdomsskolen. Engangsbøker for de yngste koster 200-400 kroner per stykk. I tillegg er det slik at digitale læremidler også koster.

Forrige regjering gav våre elever en lærebok i ett fag hver til LK20. Vår nye regjering tok sin tid å komme på banen, men nå har også de endelig kommet med friske midler til lærebøker: 190,- per elev.

De påstår at det skal være nok til én lærebok per elev, men dette stemmer ikke ut fra de prisene vi ser hos forlagene. En og en halv lærebok til hver enkelt elev i norsk skole er alt Norge har råd til å gi vår viktigste fremtidsressurs: våre barn. 

Vennlig hilsen Norge, et av verdens rikeste land.

Powered by Labrador CMS