UDF-leder Steffen Handal:
– Kynisk maktbruk av KS

Landets lærere i skoler og barnehager fikk fredag morgen beskjed om at nemda støtter arbeidsgiverne og gir dem fullt gjennomslag. Lærerne reagerer kraftig.

Publisert Sist oppdatert

Lærerstreiken i fjor var historiens lengste, den varte i nesten fire måneder og ble avsluttet med tvungen lønnsnemnd den 27. september.

Mandag denne uka møttes Rikslønnsnemnda for å avgjøre lønnsoppgjøret. Fredag morgen ble det klart at lærerne får den tariffavtalen de streiket mot. KS fikk fullt gjennomslag.

Lærerne har overfor nemnda krevd at lønnsoppgjøret skulle få virkning fra 1. juni i fjor, men nemnda har bestemt å følge prinsippet om at det gjelder fra streiken ble avsluttet 27. september.

Det betyr at kommunene totalt sparer 850 millioner kroner, skriver Utdanningsforbundet i en pressemelding. De ser det som at lærerne blir straffet for å bruke streikeretten.

– Dette er kynisk maktbruk fra KS, sier leder i Utdanningsforbundet Steffen Handal.

– KS og nemda sørger for å frata lærerne nesten et halvt års lønnsøkning ved å sette senest mulig virkningsdato for fjorårets lønnstillegg. KS kunne valgt å stå ved sitt tilbud fra prosessen med mekler om virkningsdato fra 1. juni, sier Handal.

Streikemarkering i Oslo i fjor høst.

Også Helle Christin Nyhuus i Norsk Lektorlag er tydelig på at de er svært skuffet.

– KS anerkjenner ikke betydningen av fagkompetanse i skolen. Nok en gang ser vi at erfarne lærere og lektorer ikke blir verdsatt i skolen. Alle elever fortjener den samme kvaliteten på undervisningen, uansett hvor de bor i landet, sier Nyhuus i en pressemelding.

Skolenes landsforbund skriver i sin pressemelding at de er svært skuffet over at nemnda satte virkningstidspunktet til streikens slutt. Men de legger vekt på at de fikk gjennomslag på ett punkt: Rikslønnsnemnda bestemte at yrkesfaglærere med ett ekstra fagbrev gis 60 studiepoeng.

Kjennelsen i nemnda vil føre til at alle yrkesfaglærere som har to fagbrev, og i dag er adjunkter, vil rykke opp til stillingskoden adjunkt med tilleggsutdanning.

– Skolenes landsforbund er glad for at kompetansen til yrkesfaglærerne det gjelder anerkjennes, men vi er skuffet over resten av kjennelsen, sier forbundsleder Mette Johnsen Walker.

Hele kjennelsen kan du lese her.

– Sinnet er voldsomt

Handal tror reaksjonene fra lærerne blir mange og sterke. Handal mener KS nå forsterker konflikten mellom partene.

– Jeg tror det kan komme mange og sterke reaksjoner i tiden fremover. Lærerne elsker yrket sitt, men sinnet og frustrasjonen mot KS er voldsomt. Vi vet at mange lærere har søkt andre jobber, og mange vurderer det. For noen vil dette kunne være dråpen som får begeret til å renne over. Det vil forsterke lærermangelen og få store konsekvenser for elevene og deres undervisning om de blir erstattet av folk uten lærerutdanning, sier Handal i pressemeldingen.

– Dette er et stort tap for skolen, og en fallitterklæring fra KS og landets politikere. KS svikter igjen den største yrkesgruppen i kommunene.

KS: – Ser framover mot årets oppgjør

KS viser på sin side til at lærerne får de samme tilleggene som andre ansatte.

– Lærerne får nå etterbetalt lønnstilleggene fra arbeidets gjenopptakelse etter streiken, slik det er fast og langvarig praksis for i Rikslønnsnemnda. Dermed er det satt endelig punktum for lønnsoppgjøret i fjor. Nå ser vi framover mot vårens mellomoppgjør, sier Tor Arne Gangsø, arbeidslivsdirektør i KS.

Alle lærerne som har ventet på fjorårets lønnsøkninger, vil nå få lønnstillegg på mellom 14.700 og 16.100 kroner, avhengig av utdanningslengde og erfaring, opplyser KS. Lærere med under fire års ansiennitet får ytterligere lønnstillegg mellom kr 5.000 og 21.200. 

Startskuddet for årets lønnsoppgjør går i mars med forhandlingene i frontfaget.

To år på rad har lærerne nå streiket. Begge årene har det endt med tvungen lønnsnemnd. Da Utdanningsnytt snakket med UDF-leder Steffen Handal i slutten av januar i år, var han tydelig på at misnøyen og streikeviljen blant lærerne er stor.

– Streiken i fjor kostet mye, men vi har råd til det, sa Handal.

Powered by Labrador CMS