rådhuset i Narvik
Rådhuset i Narvik.

Oppfordrer ordføreren til å sende sparte lønnsmidler til lærerne

Ingen i Narvik var i streik, men kommunen sparte likevel millionbeløp. – Nå utfordrer jeg ordføreren på å sende pengene dit de hører hjemme: i lønningsposen til lærerne, sier SV-politiker Ragne Johnsen Megård.

Publisert

I et skriftlig spørsmål til ordføreren om hva cirka to millioner kroner i sparte lønnsmidler skal brukes på, kommer hun med oppfordringen. Det skriver avisa Fremover.

– Dette handler ikke bare om rettferdighet for lærerne. Vi står også i en situasjon med kronisk lærermangel i kommunen. Nå har Narvik en gylden mulighet til å vise at vi verdsetter en viktig yrkesgruppe, sier Megård.

Norske kommuner sparer 520 millioner kroner på at etterbetalingen skal skje fra samme dag som streiken ble stanset med tvang, 27. september.

– For en gjennomsnittlig lærer er det snakk om fem-seks tusen kroner, mens det svir kraftig for de yngre lærerne. Her kan det være snakk om så mye som 14-15.000 kroner som er tapt. For en nyutdannet som har gjeld etter fem års utdanning er dette mye penger.

Hun peker også på at kommunen sliter med å fylle lærerstillingene i kommunen med kvalifisert arbeidskraft.

– Vi tenker at situasjonen etter den tvungne lønnsnemnda kan snus til en vinn-vinn-situasjon for lærerne og kommunen. Narvik kommune har nå muligheten til å vise at læreryrket er prioritert i denne kommunen, sier Gro Mikaelsen fra Lektorlaget, Ingeborg Sand Øgård og Kirsti Torbergesen fra Utdanningsforbundet, og Ronny Åsheim fra Skolenes landsforbund.

De fire er klare over at kommunen ikke er pliktig til å betale dette tilbake til de fagorganiserte.

– Vi er godt kjente med spillereglene rundt konflikt og streik. Men nå står vi i en ganske spesiell situasjon, både når det gjelder å holde på de lærerne vi har og å rekruttere nye. Dette er en mulighet for politikerne til å vise at de faktisk er opptatt av å ha best mulig skoler og barnehager.

Powered by Labrador CMS