En annonse på Facebook fikk Roger til å bytte karriere – nå er han lærling i helsefag

Og 57-åringen stortrives med nye arbeidsoppgaver.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg liker å jobbe, og spesielt med mennesker. Men det opplevdes litt frustrerende alltid å jobbe for å prestere og vise til resultater. Det førte ofte til høye skuldre både på jobb og når arbeidsdagen var over, sier Roger Jørgensen.

Han står i gangen ved Lillesand bo- og aktivitetssenter i helseuniform. I lomma på den hvite skjorta har han brillene og en penn. I en klype henger navnekortet hans: Roger Jørgensen, lærling.

Bak seg har han en langt og variert arbeidsliv. Roger har vært drosjeeier, selger og innkjøper. Han er født i Mo i Rana, og er den eneste ved aktivitetssenteret som ikke snakker klingende sørlandsdialekt, selv om han har bodd i Lillesand siden han var ganske liten. For en tid tilbake gjorde han et impulsivt valg.

– Da jeg tilfeldigvis så en annonse på Facebook om «Menn i helse», slo jeg til, forteller Roger.

På rett hylle

Etter å ha sendt inn søknaden deltok han på et møte med Nav, der de var 100 søkere. 50 kom videre til intervju, og 20 fikk skoleplass. Roger var en av dem, og blant de eldste elevene, noe som var helt uproblematisk. Han har videregående fra sin egen ungdomstid, og tok fagene han manglet for å bli helsefagarbeider, på ett år. Deretter fikk han læreplass.

– Jeg kjente med en gang at jeg hadde kommet på rett hylle. Her kan jeg senke skuldrene og yte mitt beste, uten å bevise noe ved tall og statistikker. Jeg ble tatt varmt imot av både kolleger og brukere, sier han.

– Vi respekterer selvsagt at noen kvinner ikke kan stelles av menn, på grunn av religiøse regler. Jeg har også opplevd at andre kvinner har vegret seg litt, men etter den første dusjingen er vi bestevenner. Det handler om omsorg, kunnskap, tillit og respekt, uansett alder og kjønn.

Varierte arbeidsoppgaver

Lillesand bo- og aktivitetssenter består av tre avdelinger for langtidspasienter og én for rehabilitering, de har to grupper med hjemmesykepleie og drifter tre dagsenter. I tillegg er det storkjøkken og vaskeri, kjøretjeneste som henter hjemmeboende brukere, og det er også omsorgsboliger i tilknytning til bo- og aktivitetssenteret.

Her får lærlingene praksis ved flere avdelinger. Det gir dem erfaring, kunnskap og trygghet når de skal søke jobb senere.

Sekretær ved senteret, Elisabeth Vierli har ansvar for å koordinere lærlingene. Hun forklarer at de vanligvis har fire lærlinger på bo- og aktivitetssenteret, og at hver lærling har praksis på tre–fire avdelinger i løpet av to år.

– Med et såpass variert tilbud til brukerne kan vi også tilby lærlingene varierte arbeidsoppgaver, sier hun.

Gruer seg litt til fagprøven

Voksenlærlingen Roger Jørgensen har nå hatt praksis på tre avdelinger ved aktivitetssenteret, og søkte seg tilbake til rehabiliteringsavdelingen for å ta siste del av læretiden der. Han mener rulleringen har hatt stor betydning, og gitt ham ekstra godt utbytte av tiden på Lillesand bo- og aktivitetssenter.

– På rehabiliteringen hjelper vi både kvinner og menn slik at de kommer seg på beina og kan leve livet igjen. Dette føles enormt meningsfullt, sier han.

– Jeg håper å ta fagbrevet mens jeg er her, deretter håper på noe læretid innen rus og psykiatri, fagområder jeg også kan tenke meg å jobbe med.

57-åringen gruer seg litt til fagprøven, som etter koronapandemien utføres på dukker. En person skal «snakke» for dukken. Roger Jørgensen sier han er opptatt av samspillet med pasienten, av mimikk og kroppsspråk, som han ikke vil få med en dukke. Han tror det er en fordel at han har stelt så mange ulike pasienter på de forskjellige avdelingene.

– Jeg er takknemlig for sjansen jeg har fått til omskolering, og ikke minst for alt jeg har lært her på Lillesand bo- og aktivitetssenter, sier han.

Elisabeth Vierli forteller at lærlingene må søke jobb på lik linje med andre etter læretiden. Noen ganger har de jobb til dem, andre ganger passer det ikke.

– Det er imidlertid en stor fordel å vite hva søkerne står for, som vi gjør med lærlingene, sier hun.

– Takket være rulleringen har lærlingene klare ønsker om hvor på huset de ønsker å jobbe, og hvor viktig det er å være en god og tålmodig veileder når det etter hvert blir deres oppgave.

Powered by Labrador CMS