Jodel

Elever bruker appen Jodel til hets og mobbing

Ledelsen ved Halden videregående skole har sett seg nødt til å anmelde alle krenkende meldinger sendt mellom elever i appen Jodel. 

Publisert Sist oppdatert

Utdanningsnytt skrev tilbake i 2016, i februar, mai og juni, om elever som framsatte trusler mot skoler gjennom appen. I 2017 brukte en gutt på 17 år appen til å sende trusler om å sprenge en ungdomsskole

I løpet av de siste ukene har Jodel blitt arenaen for en urovekkende mengde netthets og mobbing i Halden, inkludert seksualiserte meldinger, offentliggjøring av fulle navn, handel med tobakk, planlagte slagsmål og krenkende påstander om enkeltpersoner, skriver Halden Arbeiderblad.  Jodel er en sosial medieapp der brukere anonymt kan dele meldinger og innlegg basert på hvor de befinner seg.

– Det var mange stygge meldinger, og vi kontaktet politiet og anmeldte alle meldinger på generelt grunnlag, sier rektor Kristin Støten. 

Hun sier skolen er nødt til å synliggjøre netthetsen og hva som skjer både med personene som blir utsatt for det, og at det er straffbart. 

– Ingen på vår skole skal bli utsatt for dette. Ingen elever skal føle seg utrygge hos oss, sier rektoren.

Elevrådsleder Emma Marie Østensen (18) bekrefter alvoret i situasjonen. Hun beskriver hvordan flere elever ble målrettet for krenkende innlegg som angrep deres legning, utseende, kropp og interesser. 

For å bekjempe netthetsen tok skoleledelsen flere skritt. Rektor Støten skrev et informasjonsinnlegg til elevene på skolens plattform hvor hun bevisst unngikk å nevne Jodel ved navn, men informerte elevene om konsekvensene av netthets. 

Skolen valgte også å anmelde innleggene på generelt grunnlag og samarbeidet med politiet for å opplyse elevene om de juridiske konsekvensene av netthets.

Støten oppfordret også elevene til å ta screenshots av hatefulle innlegg, slik at de kunne anmeldes til myndighetene. Skolen planlegger å styrke sitt forebyggende arbeid mot netthets ved å invitere politiets forebyggende enhet til å besøke skolen etter høstferien og snakke med elevene om konsekvensene av slik oppførsel.

Elevrådet har tatt situasjonen på alvor og planlegger å styrke samholdet blant elevene som en forebyggende tiltak mot netthets. 

Powered by Labrador CMS