Frp satser på skolepolitikk:
Mener vold og trusler skremmer unge fra å velge læreryrket

Frp-leder Sylvi Listhaug håper å nå fram til nye velgere ved å vektlegge skole, barnehager og valgfrihet i familiepolitikken.

Publisert

Den typiske Frp-velgeren har ofte blitt sett som en mann midt i livet. Men Listhaug vil også prioritere mykere politikk og engasjere flere velgergrupper.

– Derfor satser vi også mye nå på det som har med oppvekst å gjøre, sier hun til NTB.

De skriver at frihet i de kommunale tjenestene blir et av tre hovedtemaer til debatt når Fremskrittspartiet holder landsmøte på Gardermoen denne helgen.

Skole blir sentralt

Listhaug peker på at fødselstallene i Norge synker og synker. Svaret er ikke økt barnetrygd, men å gi familiene mer valgfrihet, mener hun.

Frp-lederen vil derfor fjerne tredelingen av foreldrepermisjonen og kjempe for at det fortsatt skal være et tilbud fra private barnehager.

Også skole blir sentralt inn mot høstens valg. Spesielt det som gjelder vold og trusler.

– Det kan ikke være en menneskerett for en elev å ødelegge undervisningen for andre elever og læreren, sier Listhaug i et intervju med VG og viser til at søkertallene til lærerstudiene går ned.

– Voldsutviklingen er ikke hele forklaringen, men jeg tror det bidrar til at mange tenker at det er et yrke de ikke vil velge, sier Listhaug.

Denne uka la partiet frem forslag om fem tiltak mot vold mot lærere. Men i Stortinget fikk de bare støtte for ett av dem: Stortinget skal få årlige voldstall fra Skole-Norge.

Listhaug sier til VG at hun er bekymret for sikkerheten til lærerne.

– Jeg er redd for at liv vil gå tapt, før Norge våkner. Kunnskapsminister Tonje Brenna la nylig frem en opplæringslov på over 700 sider, hvor vold i klasserommet knapt var et tema. Kunnskap og kompetanse er kjempebra, men er det kaos i klasserommet, så ødelegger det all grunnlag for læring, sier Listhaug, som selv er utdannet lærer.

Listhaug har nå to år bak seg som partileder. I 2019 fikk partiet 8,2 prosent av stemmene i kommunevalget og 8,6 i fylkestingsvalget. Nå ligger snittet av målingene på 10,7 prosent.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS