Hedda Bay har sitt eget firma ved siden av at hun jobber fulltid som lærer ved motefagskolen Esmod.

Hedda lager klær som brytes raskt ned i naturen

Å lage slike klær høres kanskje enkelt ut. Men skal de være slitesterke og ikke slippe noen form for mikroplast eller andre skadelige stoffer ut i naturen, blir det verre. Hedda Marie Bay (28) har fått det til.

Publisert

En samling med lyse, luftige plagg har vakt oppsikt. Da Hedda Marie Bay begynte på motefagskolen Esmod i Oslo, var hun bestemt på å gå i en så bærekraftig retning som hun kunne.

– Havet har gitt meg så mye, så jeg skyller det å gjøre en innsats, oppsummerer hun kort.

Resultatet ble at hun på det tredje året på studiet designet en diplomkolleksjon med nedbrytbare klær. Denne avgangskolleksjonen ble belønnet som beste konsept av sensorene i 2020, på grunn av bærekraftsaspekter og tidsriktige design.

Temaet blir mer aktuelt for hver dag. Rundt om i verden tårner det seg opp fjell av brukte klær, og mange har fått med seg NRK-nyhetene om de enorme mengdene som er dumpet i en ørken i Chile. Resultater er at skadelige oljerester siger ned i grunnvannet, og mikroplast blåser ut mot havet.

KREATIV Da Hedda var liten, laget hun hus av papir, sydde klær til bamsene og syntes tidlig at klær var en spennende uttrykksform. Men dette var ikke med i yrkesplanene. Drømmen var å bli skuespiller, og hun begynte som stemmeskuespiller og dubbet filmer i tiendeklasse.

Etter å ha fullført videregående på Oslo by steinerskole, gikk hun videre til teaterlinjen på Ringe-rike folkehøgskole. Før Oslo-jenta bestemte seg for å søke motefagskolen Esmod, brukte hun mye tid på å reise, og dette var med på å forsterke miljøengasjementet.

Strikking hører også med når Hedda skaper klær. På fritiden spiller hun også.

– Jeg flyttet til Australia og bodde alene i en van i ni måneder. Da var jeg i havet hele tiden, og tett på naturen rundt meg, forteller Hedda. Hun har også reist rundt i Asia i fire måneder med en 12 kilo tung sekk på ryggen.

I 2017 begynte Hedda på Esmod. Hun var helt bestemt på å ikke bli revet med av den raske motekarusellen, men gå i en så bærekraftig retning som hun kunne.

– Fikk jeg det ikke til og mistet kursen, var jeg fast bestemt på å slutte.

KLÆR SOM KAN BRYTES NED Da det nærmet seg eksamen, bestemte studenten seg for å lage en diplomkolleksjon hvor målet var at plaggene kunne returneres til naturen uten å etterlate seg noen spor.

Før hun kunne starte selve designprosessen, måtte hun finne det stoffet som skulle brukes, og arbeidet med kolleksjonen var svært arbeids-krevende.

Et av antrekkene fra Heddas diplomkolleksjon. Antrekket er laget i hamp og er helt nedbrytbart.

– Jeg visste veldig lite da jeg begynte, men det var viktig at klærne var av god kvalitet, og de måtte ikke slippe ut mikroplast når de ble vasket, sier Hedda.

Nyskaperen oppdaget raskt at det ikke bare var å velge rene naturmaterialer. Det blir for eksempel brukt enorme mengder vann og kjemikalier under produksjonen av bomull. Ellers sto utfordringene i kø. Det meste av tråd er av polyester, stoffinnlegget vliselin inneholder plast eller lim, og hvordan skulle plaggene lukkes? Verken glidelås eller knapper oppfylte kravene.

– Det har vært mye å finne ut av underveis, for stoffene jeg kan stå for, skal verken kreve mye vann eller kjemikalier under produksjonen.

Etter å ha gjort et grundig forarbeid laget Hedda fire antrekk i ren hamp, økologisk bomull, silke og lyocell, som består av cellulosefiber. Hun var også nøye med at produsentene skulle ha ordentlig sertifisering på stoffene sine.

Antrekket i det lette hampstoffet er designet så det slynger seg rundt kroppen.

Et annet mål var å ha så lite avfall som mulig, så nesten alle stoffrestene ble klippet opp i små biter og sydd inn i ytterplaggene som et designelement.

OVERFORBRUK Hedda Bay er ikke i tvil om at det største miljøproblemet når det gjelder klær, er overforbruket.

En omslagskjole fra diplomkolleksjonen holdes sammen av et knytebelte. Modellen er Ingeborg Schjoldager Kjørvik.

– Klærne blir ikke resirkulert, men sendt til søppelhaugene, og mikroplasten de inneholder, blåser ut på havet og er en trussel for livet der.

– Hvordan kan vi bidra til at det skal gå i riktig retning?

– Kjøp færre klær, sørg for at de er tidløse og av god kvalitet, og ta vare på dem lenge. Klærne må også merkes bedre fra produsenten, for det er så lite kunnskap om det vi har på oss.

TILBAKE SOM LÆRER Nå er Hedda Marie Bay tilbake på motefagskolen Esmod. Hun ble ansatt som lærer i søm og modulisme sist høst og har tatt tankene om bærekraft med seg videre. I tillegg har hun sitt eget firma samt at hun er med på laget som reparerer brukt turtøy for Bergans.

Det er en trend å sy sine egne klær, men Hedda er ikke stormende begeistret.

– Klarer du ikke sy klær av god kvalitet, vare de ikke lenge. Dette er ikke bærekraftig. Å sy klær er et yrke, sier 28-åringen.

Når Hedda ikke underviser, er hun mye ute, enten i skogen eller i, ved og på havet. Årets første bad ble tatt på nyttårsnatten, og hun koser seg med å surfe.

– Havet har gitt meg så mye, så jeg vil gi noe tilbake!





Powered by Labrador CMS