Norge trenger flere lærere som kan lære opp kommende tungtransportsjåfører.
Norge trenger flere lærere som kan lære opp kommende tungtransportsjåfører.

Nå skal det utdannes flere sjåførlærere så flere kan kjøre tungtransport

For å skaffe flere tungtransportsjåfører i årene som kommer, gir regjeringen nær ni millioner kroner til et nytt studium for sjåførlærere.

Publisert Sist oppdatert

– Sjåførmangelen er en varslet krise, sier minister for høyere utdanning, Ola Borten Moe (Sp), til NTB.

Norge trenger mer enn 2500 flere tungtransportsjåfører årlig fram mot 2030, ifølge Moe. For å forebygge sjåførkrisen gir regjeringen ni millioner kroner til et nytt toårig studium for sjåførlærere.

Utdanningen blir organisert med samlinger, og store deler av undervisningen foregår digitalt.

− Vi har altfor få lærere innen tungtransport. Derfor er en egen helhetlig sjåførlærerutdanning, som er tilpasset tunge kjøretøy, et viktig tiltak. Yrkessjåførene er avgjørende for folk og næringsliv i hele Norge, sier Senterpartiets Erling Sande, som leder transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget til NTB.

Yrke har også tidligere skrevet om behovet for flere lærere som kan undervise kommende tungransportsjåfører. I fjor bevilget regjeringen penger til 25 ekstra studieplasser ved Nord universitet der sjåførlærerne læres opp.

– Uten lastebilen stopper Norge. Derfor må vi sørge for at vi har nok sjåfører og da må vi også har nok kjørelærere for lastebil. I årene som kommer vil vi mangle lærere. Derfor gir vi penger til å ta opp 25 ekstra studenter i kullet som starter ved Nord universitet til høsten og vi gjør det enklere for søkere med realkompetanse å komme inn, sa forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp), den gang til Yrke.

Powered by Labrador CMS