Hvordan kan vi frelse mødrene og gjøre dem til forkynnere av yrkesfag?

Debatt: Det kan nok fungere godt å fyre opp under mamma-ambisjonene.

Publisert Sist oppdatert

En vekkelsesbølge har gått fra møte til møte, både hos politikere og byråkrater. Omkvedet lyder:

«Gi oss håndverkere, helsefagarbeidere, kokker og andre som behersker et yrkesfag. Det er de som skal sikre fremtiden og holde liv i Norge i årene som kommer.»

Samtidig sitter de unge låst fast til skolepulten det meste av uka og jobber med teoretiske oppgaver. De med gode karakterer får også høre at de er så smarte at de bør velge en akademisk utdanning. Akkurat som om hendene er frakoblet all intelligens på yrkesfag.

En enkel start kan være å la de unge få prøve seg på praktiske oppgaver både på skolen og hjemme. Og da må forholdene ligge til rette. Det sier seg selv at hvis formingssaler og sløydrom blir krympet til et minimum og det er nesten tomt for matvarer på skolekjøkkenet, går det dårlig.

LES: – Mødre stoler ikke på yrkesfag

I nabohuset har jeg tre gutter i grunnskolealder, og selv om vi bor i et tettbygd strøk rett sør for Oslo, har de kjørt tråkketraktor med henger helt siden de kom ut av barnevogna. Her om dagen hadde de to yngste besøk av noen kamerater, og et litt veslevoksent spørsmål lød: «Har dere noe kjennskap til å sage? Ellers må dere være litt forsiktige, så skal vi vise dere.» Selv om redskapsboden står til nesten fri benyttelse, blir trioen også oppfordret til å lese, så her er det ingen motsetning.

Under Arendalsuka var det flere debattanter som viste til at det er mor som har størst påvirkningskraft når det gjelder valg av utdanning. Spørsmålet ble da: Hvordan kan vi frelse disse mødrene og gjøre dem til forkynnere av yrkesfag?

Argumentene kan være alt fra å lytte til hjertet til å velge noe fornuftig som gir sikker jobb. Men det kan nok fungere minst like bra å fyre opp under mamma-ambisjonene. Selv om familiens håp velger yrkesfag, så stopper det ikke ved fagbrev. Her går det veier i mange retninger – også helt til topps.

Det sies også at fremtidens generasjoner må belage seg på å skifte jobb oftere, og nå er det flere skoler som legger opp til et dobbeltløp.

Det finnes en artig øvelse hvis du er sammen med akademikere. Spør hva de ville ha gjort, hvis de skulle ha gått i en mer praktisk retning. Ofte sitter svarene løst, og sist jeg spurte, satt jeg med sammen med en gartner, en konditor og en gravemaskinfører.


Powered by Labrador CMS