Rektor tror ingen søker hvis de krever godkjent lærerutdanning

Enger skole i Modum søker etter lærere, men vet at de ikke får noen med godkjent utdannelse.

Publisert Sist oppdatert

"Du bør ha godkjent pedagogisk utdanning. Lærerstudenter oppfordres til å søke. Andre med annen utdannelse og yrkesbakgrunn er også velkomne til å søke." Dette er utlysningsteksten til tre lærerstillinger ved Enger skole i Modum kommune i Viken.

Leder i Utdanningsforbundet i Drammen reagerer på utlysningsteksten.

– Kommuner må som et minstemål starte med at første linje under kvalifikasjoner må være at man skal ha relevant utdanning. Her henvender man seg streng tatt til hvem som helst, sier Christian Evenshaug, leder i Utdanningsforbundet i Drammen.

Rektor på Enger skole tror ingen ville søkt, om de hadde krevd godkjent lærerutdanning.

– Hadde vi ikke åpnet for at folk uten godkjent utdannelse kunne søke, ville vi nok ikke fått noen søkere. Hvis ikke noen uten utdannelse hadde våget å søke likevel da, sier Nina Tandberg Müller. Hun forteller at det alltid er en kamp om å få utdannede lærere til skolen, men midt i året er det ekstra vanskelig.

– Det er dessverre slik at det ikke finnes kvalifiserte lærere som søker jobber midt i skoleåret. Vi håper bare at noen som er i nærheten av å ha pedagogisk utdannelse søker, sier rektoren. Enger skole trenger tre lærere ut dette skoleåret, med mulighet for forlengelse. Fire dager før søknadsfristen går ut har de ikke fått søknad fra en eneste utdannet lærer. Men de har fått fra noen som er i nærheten.

– Denne gangen har vi har fått søknader fra barnehagelærere og en med bachelor i pedagogikk, det er vi glade for, sier Müller.

LES: Lærermangelen øker

Kamp om lærerne

Det er ikke bare midt i skoleåret at det er vanskelig å få tak i utdannede lærere, også når hovedutlysningene skjer før et nytt skoleår sliter mange skoler.

– Behovet for utdannede lærere er stort, og det er for få av dem. Det er den store bekymringen. Vår kommune strever også voldsomt med å få tak i lærere med 1. til 7.trinn utdannelse. Alle barneskolene trenger dem, og det er for få av dem, sier Nina Tandberg Müller.

Ifølge Utdanningsforbundet i Drammen er ikke Enger skole alene om å søke etter ukvalifiserte til lærerstillinger.

– Jeg ser stadig vekk annonser der kommuner går langt i å antyde at de uansett ikke klarer å få tak i folk med lærerutdanning til lærerstillingene. Det er jo ikke fordi kommunene ikke vil ha utdannede lærere, det er jo fordi det ikke finnes nok ledige utdannede lærere, sier Christian Evenshaug.

Powered by Labrador CMS