Martine Kristoffersen var en av mange kokkelærlinger som ble permittert etter den første nedstengingen i mars. Hun kom seg tilbake på jobb, og fikk tatt fagprøven.

Stadig flere lærlinger tilbake på jobb – men ny nedstenging kan gi flere permitteringer

Fortsatt er det restaurant- og matfagelevene som er hardest rammet av permitteringer. Og flere fylker frykter ytterligere permitteringer etter siste nedstengning.

Publisert Sist oppdatert

Ferske tall fra Utdanningsdirektoratet viser imidlertid at stadig flere lærlinger er tilbake i jobb. Totalt er nå 141 lærlinger som er permittert. Dette utgjør 0,3 prosent av landets lærlinger. Men flere fylker melder at andelen permitterte lærlinger kan stige, etter den siste nedstengningen.

Av de 141 lærlingene, er hele 48 lærlinger fra restaurant- og matfag. Lærlingene fra disse fagene har vært hardest rammet i hele koronaperioden, og dette er fortsatt situasjonen når det nå nærmer seg midten av november.

Her er tallene

For de ulike utdanningsprogrammene er tallene nå disse:

  • Restaurant- og matfag: 48 permitterte lærlinger.
  • Service og samferdsel: 27.
  • Bygg og anlegg: 19.
  • Elektrofag: 18.
  • Design og håndverk: 17.
  • Teknikk og industriell produksjon: 11.
  • Helse- og oppvekstfag: 1.
  • Naturbruk: Ingen.

Les også: Frida legger kokkelua på hylla

Over 4 000

På det verste var 4 400 lærlinger permittert. Totalt har 41 lærlinger blitt sagt opp siden 1. mars da koronakrisen rammet oss. Flere av disse kan ha fått ny læreplass.

Tallene bygger på informasjon som Utdanningsdirektoratet henter inn fra fylkeskommunene. I oktober var 0,5 prosent av lærlingene permittert, og det var over 100 flere permitterte lærlinger.

Utdanningsdirektoratet opplyser at flere fylker melder at de nå forventer en ny økning i antallet permitterte etter den siste nedstengningen.

Kan være litt i jobb

Målingene startet i uke 15, det vil si litt over tre uker etter at Norge stengte ned. I starten ble tallene hentet inn hver uke. Må blir de hentet inn en gang i måneden.

For å bli regnet som permittert, er det nok at lærlingen er permittert i en del av stillingen sin. En lærling kan dermed motta noe opplæring og arbeidstrening, og for eksempel være i 40 prosent arbeid, og likevel bli regnet som permittert.

Les også: Hedda satser som seilmakerlærling

Tallene gir likevel et klart bilde av situasjonen i norsk næringsliv.

Da målingene startet i uke 15, var for eksempel 937 lærlinger fra design og håndverksfag permitterte.

Stengte frisører

Dette var samtidig med at alle frisører var pålagt å stenge av smittevernhensyn, og ingen frisørlærlinger var i arbeid.

Mandag 27. april i uke 18 fikk frisør- og velværesalongene åpne igjen, med strenge smitteverntiltak.

Uka etter var antall permitterte lærlinger i denne bransjen nesten halvert, fra 1 016 i uke 18 til 696 i uke 19. Rett før sommeren var det 207 lærlinger som var permitterte her, mens tallet nå er 17.

Les også: Martine var lærling i Italia - så kom pandemien

Tallene viser at fremtidige kokker og servitører hele tiden har hatt det mest vanskelig.

I denne bransjen har antallet permitterte lærlinger i flere uker bikket over 1 000. Aller verst var det i slutten av april, da 1 056 var permitterte. Rett før sommeren var mer enn halvparten av disse enten tilbake i jobb eller ferdige med sin fagprøve. Antall permitterte lærlinger var da 481.

Industrien

Les også: Lærlinger i tøffe tider i hotellbransjen

Også industrien har slitt. Mens 11 fra teknikk og industriell produksjon, det vil si for eksempel bilfag og mekaniske fag og industrifag, nå er permitterte, var hele 655 permitterte i uke 17, det vil si rundt påske. I slutten av mai var dette tallet halvert, til i overkant av 300. Før sommerferien var ytterligere drøyt 100 lærlinger tilbake i arbeid.

Naturbruk har hele tiden hatt lave permitteringstall, på det verste var 20 permitterte i denne bransjen. Nå er det ingen.

Også helse- og oppvekstfag har hatt lave permitteringstall, også for denne gruppa har antallet permitterte på det meste hvert 20 personer, mens det nå er 1.

41 sagt opp

Ifølge statistikken er 41 lærlinger blitt sagt opp siden 1. mars på grunn av koronasituasjonen, opplyser Utdanningsdirektoratet.

Ni av disse oppsigelsene er kommet den siste måneden. Det går ikke fram av statistikken om de oppsagte har fått seg ny læreplass.

Powered by Labrador CMS