Flere og flere lærlinger permitteres - verst for kokkelærlingene

411 lærlinger er nå permitterte, ifølge fersk statistikk fra Utdanningsdirektoratet. Dette rammer blant annet 15 prosent av landets kokke- og servitørlærlinger.

Publisert Sist oppdatert

De ferske tallene viser at situasjonen er verst i Oslo.

Direktoratet har siden koronaen rammet Norge, hentet inn tall på hvor mange lærlinger som er permittert. På det meste, var 4 4000 lærlinger permittert fra læreplassen sin. Dette var situasjonen i uke 18, i slutten av april i fjor. Siden sank antall permitterte lærlinger for hver måling.

Færrest i november

I november i fjor var antallet permitterte lærlinger på sitt laveste, da var bare 141 lærlinger permittert. Den siste målingen som ble offentliggjort 21. januar, viser at antallet nå har økt med 270 etter bunnpunktet i november.

Les også denne: Stadig flere lærlinger tilbake på jobb

Fortsatt er det restaurant- og matfag som er hardest rammet. 15 prosent av lærlingene i denne bransjen er nå permittert. Spesielt er kokkefaget hardt rammet.

Verst i Oslo

En stor andel av disse, har sin læreplass i Oslo. Her er det nå rapportert inn 160 permitterte kokkelærlinger og 39 permitterte servitørlærlinger.

Også i Trøndelag, Viken, Møre og Romsdal og Rogaland er lærlingene i denne bransjen hardt rammet.

Les også denne: Frida la kokkelua på hylla

Andelen permitterte lærlinger i restaurant- og matfag ligger nå på 15 prosent.

I service- og samferdselsfagene er 0,7 prosent av lærlingene permitterte, mens i design og håndverk er 0,6 prosent av lærlingene permitterte.

Totalt er 50 lærlinger sagt opp siden 1. mars som følge av pandemien.

Lærlinger som permitteres før 1. oktober, er sikret dagpenger etter at stortingsflertallet mandag utvidet ordningen regjeringen hadde foreslått. Regjeringen foreslo at den ekstra inntektssikringen skulle gjelde for lærlinger som ble permittert eller mistet læreplassen, før 30. juni i år.

Powered by Labrador CMS