Kongsberg kutter i SFO-tilbud i juli

Kongsberg har hatt en ordning med en ekstra uke SFO i juli. Den ordningen videreføres ikke.

Publisert

Skolefritidsordningen har vært åpen i uke 27, altså den første uken av juli både i 2022 og 2023. Tilbudet kom i tillegg til det kommunen har vedtaksfestet. Ordningen er nå evaluert og kommunen har besluttet å avvikle ordningen.

Kommunedirektøren har i evalueringen hentet inn oppdatert tallmateriale for å belyse i hvilken grad tilbudet ble benyttet, samt økonomiske konsekvenser.

SFO-ledere og rektorer har også kommet med erfaringer fra gjennomføringen og virkningen denne har på øvrig drift.

Antall påmeldt for skolene samlet i år var 235, det utgjør 27 prosent av mulige deltagere. Av disse var det mange som ikke var påmeldt hver dag.

I tillegg var det på enkeltdager inntil 77 barn ikke møtte til tross for at de var påmeldt. Den faktiske andelen barn som benyttet tilbudet var disse dagene under 20 prosent av barn som hadde tilbudet.

Foreldre som benyttet seg av ordningen ga uttrykk for at det var til god hjelp for dem. Det ga større fleksibilitet når de skulle legge opp ferien. Noen barn fikk også aktivitet en ekstra uke i ferien, istedenfor bare å være hjemme.

Kostnadene har ligget i overkant av 300.000 kroner.

Evalueringen konkluderer også med at en ekstra uke på SFO for en så liten del av elevgruppen påvirker kvaliteten på SFO-og skoletilbudet for hele elevgruppen i det ordinære skoleåret.

«Kommunedirektøren kan ikke se at dette er til det beste for barna dersom man vurderer ressursbruken for en liten del av barnegruppen opp mot stabiliteten for barna gjennom det ordinære skole- og SFO-året. Økonomisk er kommunen nå i en periode der det må prioriteres nøye. Da anser kommunedirektøren at å fortsette med dette tilbudet, som ikke er lovpålagt, ikke er ønskelig», heter det i et dokument fra kommunen.

 

Powered by Labrador CMS