Bø innfører gratis barnehage for alle

Bø er misfornøyd med at regjeringen i statsbudsjettet har foreslått gratis barnehage i Troms og Finnmark, men ikke i Nordland. Derfor blir det gratis i Bø også.

Publisert Sist oppdatert

Kommunestyret i Bø vedtok nemlig torsdag at fra neste år skal alle barnehageplasser i kommunen være gratis. Det vedtok også å ansette fem lærere, en av dem erstatter en som har sluttet. Det bor 2600 innbyggere i kommunen.

– I forslaget til statsbudsjett har regjeringen bestemt at alle barnehageplasser i tiltakssonen i Nord-Troms og Finnmark skal være gratis. Jeg har vanskelig å forstå hvorfor Nordland ikke også inkluderes i ordningen. Derfor innfører vi ordningen for egen regning fra neste år, sier ordfører Sture Pedersen i Bø i en pressemelding, ifølge NTB.

Han peker på at det fra årtusenskiftet til 2022 er 23 kommuner i Norge som har hatt en befolkningsnedgang på mer enn 20 prosent. 10 av disse kommunene ligger i Nordland.

– Når regjeringen selv sier at ordningen skal bidra til at flere flytter til regionen, er det vanskelig for meg å forstå at Nordland ikke inkluderes. Derfor er jeg glad for at kommunestyret i Bø matcher regjeringen og gjør oss like konkurransedyktig som Nord-Troms og Finnmark, sier Bø-ordføreren.

Gratis barnehageplass koster Bø kommune 2,4 millioner kroner og skal finansieres av midlene fra avkastningen etter at kommunen solgte alle sine aksjer i Vesterålskraft. Bø gir for øvrig 25.000 kroner i tilskudd til alle barn som blir født i Bø, og gir ytterligere 25.000 kroner til barnet etter to år. Dette er en ordning som koster cirka en million kroner i året.

Redusert barnehagepris reduserer dermed kostnadene til alle småbarnsfamilier, som også sliter med økende rentekostnader og høye strømpriser, men det er også et rekrutteringstiltak, påpeker ordføreren.

– Da regjeringen varslet gratis barnehageplass i Nord-Troms og Finnmark, sa kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik at han håpet at ordningen bidrar til at flere velger å bo og arbeide i nord ettersom både næringslivet og offentlig sektor sliter med å dekke behovet for arbeidskraft. Dette er en tankegang jeg er enig i. Derfor har Bø hatt halv barnehagetakst. Nå gir vi like mye «gass» som regjeringen og gir våre innbyggere samme ordning som innbyggerne lengre nord får. Forskjellen er at vi betaler dette selv – uten regjeringens hjelp, sier ordføreren.

Bø er fra før kjent for å ha lav formuesskatt.

– Lav formuesskatt og gratis barnehageplass er for meg to sider av samme sak. Begge skal bidra til at flere velger å flytte til Bø sånn at vi kan få vekst i folketallet, sier Pedersen.

Han synes ikke regjeringen treffer godt.


Powered by Labrador CMS