– Det skal ikke være så tydelig hvem som har spist og ikke. Barn er flinke til å skylde på andre grunner til at de ikke har spist, og den belastningen skal de slippe, sier ordfører i Skien, Hedda Foss Five.
– Det skal ikke være så tydelig hvem som har spist og ikke. Barn er flinke til å skylde på andre grunner til at de ikke har spist, og den belastningen skal de slippe, sier ordfører i Skien, Hedda Foss Five.

Har ikke råd til frokost – nå får Skien-elever gratis mat på skolen

På Stigeråsen skole i Skien merket de ansatte at elever kom sultne på skolen. – Sannsynlig at barna hoppet over frokost i stedet for lunsj, fordi lunsj var synlig, sier rektor Kim Aas til Vårt Land.

Publisert Sist oppdatert

På Stigeråsen skole i Skien får elevene gratis frokost. Dette skjedde etter at lærerne i høst merket at stadig flere elver kom trøtte og uopplagte på skolen, skriver avisa Vårt Land. Dette skjedde i takt med at norske husholdninger har fått høyere strømutgifter, økte matvarepriser og økt rente.

– Elevrådet fortalte til oss at de trodde det var mer sannsynlig at barna hoppet over frokost i stedet for lunsj fordi lunsj var synlig, sier rektor Kim Aas til avisa.

Tidligere har skolen også hatt en ordning hvor elever som ikke har spist frokost får tilbud om å spise sammen med barna på skolefritidsordningen. Men i vår og høst har det blitt mange flere elever som har behov for gratis måltid på skolen.

Les også: Et gratis skolemåltid bør være en selvfølge i en nordisk velferdsstat

Stigeråsen skole gir derfor alle elever tilbud om brød og pålegg til frokost.

– Stigeråsen er en FN-skole og jobber med bærekraftig utvikling, der et av prosjektene er å redusere matsvinn. Vi har inngått et samarbeid med bedrifter i nærområdet der vi får mat som snart går ut på dato, sier Aas til Vårt Land.

Flere skoler rapporterer om sultne elever

Ordfører i Skien Hedda Foss Five (Ap) opplyser at alle skoler i Skien får tilbud om å gi elevene gratis mat.

– Etter sommerferien fikk vi tilbakemelding fra ledelsen ved flere av barneskolene i Skien om at elever kom sultne på skolen og ikke hadde med seg niste, sier Five til Vårt Land.

Five tror ordningen skal være på plass i slutten av oktober eller begynnelsen av november.

– Vi kaller det en slags krisehåndtering frem til staten kommer med mer målrettede tiltak. Det er de som sitter med det store handlingsrommet, sier Five.

– Det skal ikke være så tydelig hvem som har spist og ikke. Barn er flinke til å skylde på andre grunner til at de ikke har spist, og den belastningen skal de slippe, sier Five.

Powered by Labrador CMS