skoleuniform

Frankrike tester ut skoleuniform

I Frankrike iverksetter kunnskapsminister Gabriel Attal et prøveprosjekt hvor barn over hele landet skal bruke skoleuniform. Men ikke alle.

Publisert

Det er kun elever i utvalgte områder som skal gjøre dette. Attal sier resultatene av prosjektet vil bli brukt for å finne ut hvordan dette vil påvirke blant annet lærernes autoritet og mobbing.

– Som mange franskmenn er jeg delt når det gjelder spørsmålet om uniform. Jeg er ennå ikke overbevist om at det vil løse alt. Jeg mener vi bør snakke om det og prøve det ut, sier han til Euronews.

Attal sier han er interessert i å se hvilke resultater et storskalaeksperiment vil gi på det sosiale samspill mellom elever, når det gjelder å heve nivået til elevene og påvirkningen på autoritet på skolen, på skolemobbing og spørsmål om sekularisme. Sekularisme og skillet mellom kirke og stat på skoler har lenge vært et kontroversielt tema i Frankrike.

Allerede i september ga Frankrikes høyeste domstol sin støtte til regjeringens forbud mot den muslimske abaya-drakten for jenter på skoler. Kritikere hevder fortsatt at plagget er en kulturell drakt og ikke et religiøst symbol.

Prøveprosjektet med skoleuniform vil sannsynligvis bli igangsatt mot slutten av året. Det vil skje i noen utvalgte områder i landet og i visse skolekretser.

Attal har ennå ikke bekreftet hvilken aldersgruppe dette vil berøre, men forsikrer om at det skal gjennomføres uten byrde for familiene.

– Hvis vi ser at det er effektivt, vil vi kunne ha en reell debatt om generaliseringen av skoleuniform i Frankrike, sa han.

Powered by Labrador CMS