Finske videregåendeelever får penger for å oppføre seg bra på fest

1000 euro til dem som arrangerer hyggelige velkomstfester! Det er gulrota skolesjef Moa Thors i Helsingfors griper til for å stoppe ukultur.

Publisert Sist oppdatert

De tradisjonelle velkomstfestene for de nye videregåendeelevene i Helsingfors har utvikla seg mer og mer til tilstelninger for å mobbe, ydmyke og plage nykommerne. Derfor vil skoleadministrasjonen betale festarrangørene penger om deltakerne oppfører seg ordentlig, ifølge Svensk Yle.

Festarrangørene er elevkorpsene ved skolene. Dette er ikke musikkorps, men en elevstyrt organisasjon ved hver skole som har til oppgave å lage, forhåpentligvis, hyggelige arrangementer for skolens elever.

Bare finskspråklige

Men tilbudet om å tjene 1000 euro på god oppførsel gjelder bare de finskspråklige skolene.

På spørsmål om hvorfor sier Moa Thors at det er fordi det er andre tradisjoner på de svenskspråklige skolene. Der er det formelt sett ikke elevkorpset som arrangerer festene, men ei gruppe eldre elever.

– Og vi kan jo ikke overvåke private fester, sier hun.

Leder for elevkorpset ved den svenskspråklige skolen Tôlö Gymnasium, Sofie Rossström, er ikke tilfreds med det svaret, men kaller det både urettferdig og gjerrig.

– Vi har alltid hatt hyggelige fester for nykommerne. Likevel får vi ikke denne støtta. Disse pengene hadde gjort at vi kunne satt i gang enda flere trivelige arrangementer, sier hun til Svensk Yle.

 

Powered by Labrador CMS