Det er meldt den største flommen i Drammensvassdraget noensinne etter ekstremværet Hans. Bildet er fra Mjøndalen.

Barnehager flom-stengt: – Hvis vannet stopper før bygget, er lykken stor

Flere barnehager og SFO holder nå stengt som følge av ekstremværet «Hans».

Publisert Sist oppdatert

Ekstremværet  har forårsaket store skader på bygg og infrastuktur i Norge. Flere barnehager rundt om i landet holder nå stengt som følge av flom. Blant disse er Hatten barnehage i Mjøndalen i Drammen kommune. 

– Hvis vannet stopper før bygget, er lykken stor, sier styrer Jane Lysaker ved Hatten barnehage til Utdanningsnytt.

Hun forteller at barnehagen måtte stenge for å minimere mulige skader på bygget.

– Vi sperrer toaletter, sperrer sluk, og det er fylt opp med sandsekker foran alle dører. Alle steder det er mulig å tette, er tetta. 

Det viktigste er å ivareta sikkerheten for barna, forteller Lysaker. 

– Vi har sett før at vann kan komme fort. Da er den tryggeste løsningen å ikke ha barn i barnehagen.

Holdt stengt i ett år

Barnehagen ligger utsatt til for flom, og den ble hardt rammet under ekstremværet Frida i 2012. Da måtte de stenge i ett år. Hvor ille det blir i år, vet hun fortsatt ikke.

– Vi krysser bare fingrene for at vannet stopper å stige. Det kan stoppe i løpet av dagen, og da kan det gå bra, sier Lysaker.

Styreren er glad for forståelsen barnehagen blir møtt med av foreldrene som har barn i barnehagen. 

– Foreldrene har vært veldig støttende. Vi har fått spørsmål om vi trenger hjelp til noe. Vi vet at det er problematisk å stenge på kort varsel. Men foreldrene er selvfølgelig også opptatt av sikkerheten til barna. 

SFO stengt i Ringerike

Ringerike er en av kommunene som har vært hardt rammet av flommen. Der ligger Benterud skole i et av de evakuerte områdene. Det har påvirket ferietilbudet til elevene der, opplyser Jarle Hjelmesæth Hildeskår til Utdanningsnytt. Han er kommunalsjef for utdanning og familie i kommunen.

– Planleggingsdager begynner nå. De som er ansatt på Benterud, gjennomfører planleggingsdagene sine på en annen skole, sier Hildeskår.

Det samme gjelder for barna ved skolen som skulle benyttet seg av SFO.

Ingen av barnehagene i kommunen er stengt. Hildeskår understreker at situasjonen kan endre seg. Men per nå har de ikke informasjon som tilsier at det vil bli aktuelt å stenge flere skoler eller barnehager som følge av flommen. 

Myrulla barnehage i Kongsvinger har også måttet stenge som følge av flommen, melder avisa Glåmdalen. Barnehagen ligger utsatt til ved en å som stikker ut fra Glomma. Den er midlertidig stengt frem til situasjonen er avklart.

Onsdag skrev Utdanningsnytt om stengte barnehager og SFO i Nesbyen

– Barnehagene har vært stengt onsdag, det samme med SFO. Vi planla egentlig å ha et beredskapstilbud, blant annet for barn som har foreldre som regnes som kritisk personale, men det lot seg ikke gjøre, sa kommunalsjef for oppvekst og kultur i Nesbyen, Hanne Brunborg.

Powered by Labrador CMS