Søker etter barnehagevikarer:
«Er du leken og omsorgsfull?»

Kragerø kommune opplever vikarkrise i barnehagene. På kommunens hjemmesider ber de folk som er «lekne, omsorgsfulle og fleksible» om å søke. 

Publisert

Kommunalsjef i Kragerø, Marianne Stärk Gurrich, roper et stort varsku i lokalavisa Kragerø Blad Vestmar. Hun sier barnehagene i kommunen er rammet av en «akutt bemanningskrise.» Årsaken er høyt sykefravær, på 14,2 prosent. 

– Vi har mange dyktige vikarer i barnehagene allerede. Men vi har ikke nok folk, sier Gurrich. 

Nå forsøker kommunen å lokke til seg flere vikarer. På hjemmesidene deres har de lagt ut et skjema som potensielle vikarer enkelt kan fylle ut, og sende rett inn. Teksten lyder: 

«Liker du å jobbe med barn? Er du leken og omsorgsfull? Er du fleksibel og kan ta ansvar? Ønsker du å jobbe i et godt kollegialt fellesskap?»

Det er ikke utlysningen leder i Utdanningsforbundet Kragerø helst hadde ønsket seg. 

– Vi vil jo helst ha kvalifiserte folk. Men med den prekære situasjonen vi står i nå er vi samtidig glade for at kommunen forsøker å skaffe flere som kan bidra, sier Kaia Hogner. 

Ond spiral

Hun forteller at situasjonen er svært utfordrende. Og det har den egentlig vært over tid. 

– Vi har etterlyst bedre bemanning i barnehagene lenge. Før sommeren vedtok administrasjonen å ansette to faste vikarer, som kunne bistå i de ulike barnehagene ved behov. Men disse ressursene er for lengst spist opp, sier Hogner. 

Hun mener man er inne i en ond spiral. 

– Høyt sykefravær fører til større belastning på dem som er på jobb og dermed større risiko for at også de blir syke. 

Kaia Hogner, UDF-leder i Kragerø.

Hogner etterlyser økt grunnbemanning. 

– Det er den eneste løsningen på lang sikt, sier hun. 

Lokallagslederen understreker at de opplever at kommunalsjefen tar situasjonen på alvor. Men hun legger til at hun er frustrert over politikernes prioriteringer.

– De har vedtatt ekstra barnehageopptak. Fra april skal det åpnes en midlertidig barnehage i Kragerø for å gi barn født sent på året et barnehagetilbud. Jeg forstår at det er fint for foreldrene, men vi aner jo ikke hvem som skal jobbe der. Vi mangler allerede masse folk og det er nærmest umulig å skaffe vikarer. I tillegg er det kostnadskrevende, i en situasjon hvor ressurser er en mangelvare. Hvordan kan man prioritere dette i den situasjonen vi er i? spør hun. 

Sykdom og vikarkrise

Kragerø er ikke det eneste stedet som står i bemanningskriser i skoler og barnehager i disse dager. Ved Eidsvåg skole i Åsane, måtte de klare seg uten halve staben i starten av denne uka. 

Ifølge Bergensavisen var halvparten av de 30 ansatte, alt i fra lærere og assistenter til renholdere, fraværende mandag. Årsaken er mye sykdom, både korona, influensa og forkjølelse. 

På Hamar opplever barnehagene det samme. Der har Utdanningsforbundet gjennomført en undersøkelse blant barnehagestyrerne i høst, skriver Hamar arbeiderblad. To av tre svarer at det er vanskelig å skaffe vikarer. Undersøkelsen viser også at mer enn en tredjedel av barnehagene sliter med for lav bemanning. 

Folkehelseinstituttet (FHI) advarer om at denne vinteren kan bli en sykdomsvinter. De skriver at det er sannsynlig at vi vil oppleve en bølge av covid-19 og epidemier av influensa og RSV-infeksjon, samt kanskje også epidemier av Mycoplasma pnemoniae-infeksjoner og utbrudd av kikhoste.

I tillegg skriver FHI at de første utbruddene med norovirus er meldt denne høsten. 

Powered by Labrador CMS