Forhandlingslederne f.v Trond Ellefsen, Delta, Terje Skyvulstad, Utdanningsforbundet, Anne Green Nilsen, Fagforbundet og riksmekler Geir Engebretsen.
Forhandlingslederne f.v Trond Ellefsen, Delta, Terje Skyvulstad, Utdanningsforbundet, Anne Green Nilsen, Fagforbundet og riksmekler Geir Engebretsen.

Brudd i barnehagemeklingen
– streiken fortsetter

Meklingen mellom partene i barnehagestreiken førte ikke frem.

Publisert Sist oppdatert

– PBL mangler vilje til å løse denne konflikten, og viser knapt noen tegn til å komme oss i møte slik at PBL-ansatte får de samme pensjonsvilkårene som nesten alle andre barnehageansatte har, kommunalt og privat, sier forhandlingslederne på arbeidstakersiden, Anne Green Nilsen (Fagforbundet), Terje Skyvulstad, (Utdanningsforbundet) og Trond Ellefsen (Delta) i en pressemelding.

– Vi er overrasket over at de igjen demonstrerer så liten vilje til å møte pensjonskravet vårt, ikke minst når vi vet at de har råd til det. Så har vi ikke noe annet valg enn å fortsette å streike, sier en samlet arbeidstakerside.

Mandag møtte de sin motpart PBL hos Riksmekleren. Samtalene fortsatte tirsdag, men men litt før klokkka 13.30 ble det kjent at partene gikk fra hverandre igjen uten resultat.

Barnehagestreiken fortsetter dermed og trappes opp fra onsdag 9. november.

Utdanningsforbundet har varslet at de tar ut 21 nye barnehager i streik i Bergen fra onsdag. Det gjelder omtrent 160 ansatte i Espira-barnehager og i Læringsverkstedet-barnehager. Også Sandnes og Karmøy trappes streiken opp fra onsdag.

Da vil om lag 3.100 barnehageansatte være ute i streik.

Pensjonsstrid

Striden i konflikten handler først og fremst om pensjon.

De barnehageansatte krever at alle som er født etter 1968 skal meldes inn i den såkalte Fellesordningen for avtalefestet pensjon (AF) til LO/NHO, som erstatter den gamle AFP-ordningen fra neste år. Ordningen sikrer et varig pensjonspåslag livet ut.

Ifølge PBL tar ikke Utdanningsforbundet med PBLs tjenestepensjon i regnestykket, som de mener er betydelig bedre enn tjenestepensjonen for offentlig ansatte.

Ifølge Utdanningsforbundet vil en barnehagelærer med 450.000 kroner i årsinntekt tape over 45.000 kroner i året med PBLs pensjonsordning, sammenlignet med fellesordningen.

Det avviser PBL. Direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i PBL Marius Iversen har tidligere uttalt at de er kritiske til beregningene som Utdanningsforbundet har gjort.

– De driver med tallmagi og er veldig villedende, har han sagt til NTB.

Les også: Barne­hage­streiken: Slik er pensjonen i PBL

Powered by Labrador CMS