Utdanningsforbundets leder Steffen Handal sammen med streikende lærere i Bergen.
Utdanningsforbundets leder Steffen Handal sammen med streikende lærere i Bergen.

Handal om streiken: – Vi har lagt en plan

Utdanningsforbundet varsler at streiken vil bli trappet opp ved skolestart.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har lagt en plan. Jeg kan ikke avsløre hvor, når og hvor mange som blir omfattet av en streik. Men det er helt naturlig å se for seg at en opptrapping vil skje i forbindelse med skolestart, sier leder i Utdanningsforbundet Steffen Handal til nrk.no.

I slutten av mai kom partene i kommuneoppgjøret til enighet i lønnsoppgjøret, men med ett unntak: lærerne.

Resultatet var en ramme på 3,84 prosent, som var litt over rammen fra frontfaget på 3,7 prosent. I praksis innebærer resultatet et lønnshopp på mellom 12 000 og 16 800 kroner avhengig av hvilken stillingskategori man er i.

Å komme over frontfagsrammen var et tydelig krav fra arbeidstakersiden før oppgjøret. Likevel stemte Utdanningsforbundet blankt til resultatet, og fikk følge av Skolenes landsforbund og Lektorlaget . Etter at sentralstyret i UDF også sa nei til årets oppgjør, var streiken et faktum.

– Kan bli langvarig

Det første streikeuttaket til Utdanningsforbundet var imidlertid lite. Den 20 juni gikk 45 medlemmer i Bergen ut i streik, derav 40 lærere ved Gimle oppveksttun skole. Men allerede da ble det varslet en opptrapping ved skolestart.

Og Fafo-forsker Kristine Nergaard mener streiken kan bli langvarig.

– Dette er en streik det er vanskelig å vinne. Jeg tror ikke det kommer til å komme mer penger på bordet, sier Nergaard.

Det er ventet at Utdanningsforbundet vil varsle streikeuttaket i løpet av denne uka. Flere steder i landet starter skolene opp mandag neste uke, og et uttak skal varsles fire virkedager før streiken starter.

Powered by Labrador CMS