Lønnsoppgjøret for lærere og barnehagelærere utsettes på grunn av streiken

Partene i tariffoppgjøret i kommunesektoren er enige om å utsette den planlagte forhandlingsstarten inntil videre på grunn av streiken i frontfagene.

Publisert Sist oppdatert

Det endte med streik i oppgjøret mellom LO og NHO. Dermed streiker rundt 25 000 arbeidere fra mandag morgen.

– Dette er den første konflikten i et mellomoppgjør siden krigen og den første LO-streiken på 23 år. Selvfølgelig er det ikke en situasjon vi har ønsket oss. Det er alvorlig for de som går ut i streik og som heller ville gått på jobb, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Oppgjøret mellom LO og NHO handler om det som kalles frontfagene. Hvert år er det frontfagene som forhandler lønn først, og det er resultatet fra dette oppgjøret som legger rammen for alle andre lønnsoppgjør i Norge. Det er dette som er frontfagsmodellen.

Frontfagsmodellen innebærer at det er partene i det konkurranseutsatte næringslivet, i praksis industrien, som forhandler først. Resultatet av dette oppgjøret, det som kalles frontfagsrammen, legger føringer for alle andre lønnsoppgjør.

Les også: – KS må gjenoppbygge tilliten.

Siden dette oppgjøret nå har endt med streik, er partene i tariffoppgjøret i kommunesektoren enige om å utsette den planlagte forhandlingsstarten inntil videre på grunn av streiken i frontfagene.

– Ikke dramatisk

Det opplyser KS i en pressemelding mandag.

Forhandlingene skulle ha startet torsdag denne uka. KS skal forhandle med fagforeningene LO Kommune, Unio kommune, YS- K og Akademikerne-kommune. Mandag møttes partene for å avklare om lønnsforhandlingene skulle starte etter planen, men har altså nå besluttet å utsette forhandlingsstarten.

25.000 ansatte i LO og YS gikk mandag morgen ut i streik etter at det ble brudd i meklingen med NHO søndag.

Rammen i frontfaget er normgivende for de andre lønnsoppgjørene som kommer på løpende bånd utover våren.

– Det er naturlig at det får konsekvenser at vi ikke har fått på plass en frontfagsramme, sa Tor Arne Gangsø, arbeidslivsdirektør i kommunesektorens arbeidsgiverorganisasjon KS, til NTB tidligere mandag.

Han tror ikke streiken i privat sektor vil få store konsekvenser for forhandlingene i offentlig sektor utover de utsatte forhandlingene. Han tror heller ikke det øker sjansen for flere streiker.

– Det kan bli en tidsforskyvning, men det er ikke dramatisk for oss.

Les også: Lærerne ble lønnstapere for tredje år på rad.

Powered by Labrador CMS