Bilde av en voksen hodelus. Mer enn halvparten av alle elleveåringer har hatt hodelus, og høysesongen står igjen for tur.
Bilde av en voksen hodelus. Mer enn halvparten av alle elleveåringer har hatt hodelus, og høysesongen står igjen for tur.

FHI oppfordrer alle foreldre til å sjekke for hodelus

Folkehelseinstituttet ser hodelus som et tilbakevendende problem. Nå inviteres foresatte og foreldre til å sjekke seg samtidig.

– Hvis alle sjekker seg denne helgen slik at de med lus kan behandles på omtrent samme tidspunkt, vil det redusere antall hodelustilfeller, sier forsker Bjørn Arne Rukke i avdeling for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet (FHI) i en pressemelding.

Helgen 11.–12. mars ber FHI om at alle foreldre og foresatte sjekker husstanden for hodelus.

Anslagsvis rammes 1-2 prosent av alle barneskolebarn av lus. Det gjelder hele tiden. FHI beskriver lusen som et tilbakevendende problem i både skoler og barnehager.

For å sjekke om man er smittet, anbefaler FHI at man for eksempel grer håret med lusekam, grer det hele veien fra hodebunnen til hårspissene og grer håret mens det er vått.

– Barn med hodelus trenger ikke å holdes hjemme fra barnehage og skole, men man bør forsøke å få behandlet dem så raskt som mulig, skriver FHI.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS