Vil vurdere mer fleksible åpningstider i Rana-barnehager

Arbeiderpartiet, SV, Høyre og Venstre i Rana kommune mener tiden er inne for barnehager med fleksible åpningstider.

Publisert Sist oppdatert

– Det er åpenbart et behov, men for å ta diskusjonen må vi vite mer om hvor mange det gjelder, lovbestemmelser og økonomi, sier Arbeiderpartiets Lars Frøysa til Rana blad.

Han varsler samtidig at de vil fremme en interpellasjon etter sommerferien for å få en utredning om hvordan mer fleksible åpningstider, eventuelt døgnåpen barnehage, praktisk kan løses.

Både Venstre, SV og Høyres representanter i kommune uttaler allerede at de vil støtte en slik interpellasjon.

– Behovet småbarnsforeldre har for barnehage, må tilpasses tidene de jobber. Særlig er det viktig for dem som er alene om omsorgen, og de uten et stort nettverk, sier fungerende gruppeleder for SV i kommunestyret, Maria Saltirova Rausandaksel.

Les også: Kutter i åpningstidene for å øke kvaliteten i barnehagene

Venstre vil legge til rette nasjonalt

Før sommeren fremmet Venstre et representantforslag i Utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, hvor de tok til orde for mer fleksibel åpningstider i barnehagene.

«Barnehagen skal være et godt sted for barna, og det skal være et tilbud som bidrar til at alle familier kan ha begge foreldre i arbeid. Det er behov for noe mer fleksibilitet i tilbudet om det skal oppfylle den funksjonen for alle familier. Blant annet kan det være utfordrende med rigide åpningstider for foreldre i yrkesgrupper som jobber kvelds- og nattskift. Dette gjelder spesielt for aleneforeldre og foreldre uten stort nettverk som kan avlaste med barnepass. Forslagsstillerne mener det bør legges til rette for at noen barnehager kan tilby mer fleksible åpningstider, gjennom å gjøre justeringer i dagens finansiering av barnehager», heter det i forslaget.

Det ble nedstemt, men Venstre har ikke tenkt å gi seg med det.

– Vi må tørre å snakke om at barnehagens åpningstider er en begrensning for mange kvinners mulighet til deltakelse i arbeidslivet. Og at i dagens situasjon så taper både barna og foreldrene på det. Vi har ikke råd til å sette kvalitet i barnehagen og kvinners mulighet til å jobbe full stilling opp mot hverandre, sa Solveig Schytz, leder av Venstrekvinnelaget til Dagsavisen i juni.

Les også: – Vi må gi tida tilbake til barna i barnehagen

– Flere i krevende turnus

Arbeiderpartiets Nils Kristen Sandtrøen svarte opp med kritikk av forslaget. Han mener det vil føre til at enda flere må jobbe i en krevende turnus.

– Et slikt tilbud skaper nye behov. Da må vi ha flere ansatte i barnehage gjennom hele døgnet, vi må ha folk som skal lage mat i barnehagene og folk som skal administrere. Dermed går vinninga opp i spinninga, og du skaper problemer som gjør at mange flere må jobbe hele døgnet rundt, sa han til Dagsavsien.

I Norge var det flere barnehager som testet ut å holde døgnåpen, men de fleste gikk raskt tilbake til mer normal åpningstid. Da Utdanningsnytt skrev om døgnåpne barnehager i Sverige i 2019, fant vi ingen barnehager i Norge med tilsvarende tilbud.

Powered by Labrador CMS