Thea Krantz (6) får en nattaklem av barnepleier Sara Sandberg i Sjöelefanten barnehage i Göteborg, som har døgnåpent for foreldre som jobber skiftarbeid. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen

Her overnatter barna i barnehagen

Amanda sover ofte i barnehagen fordi foreldrene jobber skift. Det samme gjør Thea. Den svenske barnehagen merker et økt behov for barnehageplass også om natten.

Publisert Sist oppdatert

Thea Krantz og Amanda Lexert (4) har sovet en natt i barnehagen. Amanda hjelper mamma Emelie Lexert med å ta av sengetøyet. Hun har sin egen skuff med navn på, der hennes ting skal ligge.

– Som hjelpepleier jobber jeg turnus sju dager i uken, sier Emelie.

– Mannen min jobber også skift. Det er derfor gull verdt for oss at Amanda kan sove i barnehagen når vi begge er på jobb. Det blir ofte et par netter i uken. Foreldrene må legge frem bevis fra sin arbeidsgiver om at de har arbeidstid utover mandag til fredag mellom 06 og 19.

Sjöelefanten er barnas «andre hjem», der de føler trygghet og tilhørighet, sier barnehages eier og leder Malin Morgontimma (t.h.) som selv er sjøkaptein. Førskolesjef Riitta Kiiski-Drones (t.v.) sier det er et bra tilbud til foreldre som jobber turnus.

Emelie forteller at de får mye tid sammen som familie på dagtid. De kan dra på ulike aktiviteter i ukedagene og slipper stresset og maset når «alle andre» for eksempel skal i badeland i helgene.

DØGNÅPNE BARNEHAGER

Norge:

  • På starten av 2000- tallet prøvde enkelte norske barnehager ordningen, men gikk raskt over til mer normal åpningstid.
  • Første Steg har ikke klart å finne noen døgnåpne barnehager i Norge i 2019. Sverige:
  • Det er 7 døgnåpne barnehager i Göteborg.
  • Det finnes ingen samlet oversikt over døgnåpne barnehager i Sverige.

Sitt andre hjem

– Vi arbeider for at barna skal oppleve Sjöelefanten som sitt andre hjem, forteller førskolesjef Ritta Kiiski-Drones. De har lang tilvenning, og de første ukene er barna bare i barnehagen på dagtid. Når de har kommet inn i gruppen og kjenner seg trygg på personalet, huset og de andre barna, starter de tilvenning til overnatting.

Ritta forteller at barna blir som en ekstrafamilie for hverandre. Det er pedagogene som setter opp romfordelingen, alt etter hvilke og hvor mange barn som skal overnatte.

Faste nattevakter

Sara Sandberg er barnepleier og en av de tre faste nattevaktene.

– Når jeg kommer om ettermiddagen, springer ofte barna mot meg og forteller at de skal sove her. Dette er noe de gleder seg til, sier Sara.

Barnepleier Sara Sandberg hjelper søskenparet Thea og Jamie Krantz med tannpussen før sengetid. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen

Hun forteller at de spiser middag før det er kveldsstell og barna skifter til pysj. På fredag og lørdag er det kveldskos med litt godt å spise i tv-stua.

– Det er kult å sove sammen med kompisene, sier Mohammed Fakhro (6) mens han følger med på barne-tv.

– Vi overnatter i helgene iblant, sier Thea Krantz (6) mens lillebror Jamie (4) nikker ivrig og gafler i seg potetgull.

– Vil du se på tigeren min? spør han.

Før sengetid leser Sara for barna og hjelper til med tannpussen. Hun opplever sjelden at noen er lei seg. Dersom foreldrene vil ringe og si god natt, kan de gjøre det før åtte på kvelden. Når kveldsvakten går klokken ni, sover vanligvis barna.

SJÖELEFANTEN BARNEHAGE

  • Privateid og startet i 1994
  • Åpen hele døgnet hver dag året rundt 66 barn, 17 fast ansatte, mange tilkallingsvikarer, da antall barn varierer.
  • 3 fast ansatte om natten og ekstravakter ved behov
  • Fire avdelinger med barn fra 1–12 år. Barna deles inn og flyttes over i de ulke gruppene etter modenhet og alder.

– Vi sender ofte sms til foreldrene, slik at de vet at barna har hatt en fin kveld og sover godt, sier Sara.

– Barnehagen er så godt sikret med alarm, kamera og rutiner, så jeg føler meg alltid helt trygg her, selv om jeg kan være alene med opptil fem barn om natten, forteller barnepleieren. På det meste er det 20 barn som overnatter i barnehagen. Det er aldri mer enn fem barn per ansatt.

Skeptisk professor

Forsker og professor i pedagogikk, May Britt Drugli ved NTNU er skeptisk til døgnåpne barnehager.

– Slitne og trøtte barn trenger å være i stabile og vante omgivelser sammen med omsorgspersoner de er trygge på, og som kan hjelpe dem med å regulere følelser og falle til ro. Særlig små barn trenger forutsigbarhet, noe som brytes med fleksibel barnehagetid, sier Drugli. Hun sier barn reagerer ulikt, og for noen barn kan det bli svært krevende å overnatte. Professoren mener barnehagekvaliteten blir redusert hvis barna er mye i barnehagen på ettermiddagen og kvelden.

– Dette er et tilbud styrt av foreldrenes arbeidstid, og ikke av hensyn til barna, sier professoren.

Mange yrkesgrupper

Malin Morgontimma er leder for den private virksomheten som eier Sjöelefanten.

– Både min mann og jeg er sjøkapteiner, forteller Malin.

– Som innflyttere til Göteborg har vi ingen nær familie her, så Sjöelefanten har blitt vår familie.

Barnepleierne Sara Sandberg (t.v.) og Nanna van Berlekom hjelper barna med middagen. Det er tre barn som skal sove i barnehagen denne natten.

Malin sier at uten et godt tilbud til barna er det vanskelig for småbarnsforeldre å ha yrker innen helsevesenet, som sjømenn, brannmenn, transportarbeidere og innen serviceyrket.

– Sjöelefanten er absolutt ikke en oppbevaringsplass, men barnas «andre hjem», der de føler trygghet og tilhørighet, sier Malin. Malins barn er sju og åtte år, og de stortrives i barnehagen, som også har et tilbud til skolebarn opptil 12 år.

– I Sjöelefanten merker vi et økende behov for barnehageplass, også om natten. Her ser pedagogene hvert enkelt barn, og sammen med foreldrene kommer de frem til den ordningen som fungerer best for akkurat dette barnet. Dette er en løsning som får samfunnet til å gå rundt, og som gir trygge barn og foreldre, mener Malin.

Powered by Labrador CMS